Gepubliceerd op

Super geslaagde Sint & Piet workshop

Op 5 November was het weer zover. De deuren van de “hofleverancier van Sinterklaas” werden open gegooid. Menigeen kreeg wat tips en trucs; hoe word je de echte Sint en Piet? 

Sommige cursisten hadden er een lange reis voor over om hierbij aanwezig te mogen zijn. De workshop zat dan ook bomvol. Ontvangst, met de nodige pepernoten en andere sinterklaaslekkernijen en bijbehorende sinterklaasliedjes, werden met enthousiasme ontvangen.

Wolcrepe uitpluizen
Nadat er uitleg gegeven was over hoe en wat een echte Sint moet weten, doen of vooral niet moet doen, was er het eerste serieuze werk op deze workshop, namelijk hoe pluis je het wolcrepe uit. Na vele serieuze pogingen om het “haar” uit de zogenaamde vlechtjes te trekken en mooi te mixen, was er bij de meeste cursisten al een hoogrode kleur op de wangen te zien.

Grimeren
Uitleg over de kleding van Sinterklaas, verschil tussen een paard- en rijkostuum en een gewoon sinterklaaskostuum was voor de meeste een o-ja-momentje. Nadat de sinterklaaskleding was uitgelegd werd de Sint aangekleed en kon het werk van de grimeur beginnen. Iedereen schreef mee, over de volgorde en kleuren van de schmink die gebruikt moeten worden. Een mooie Sint maken is onze missie en er niet uit zien als een gebronsde of nog erger.. .als een lijk, die net is opgestaan uit het graf….

Metamorfose
De Sint kreeg de metamorfose om er als de enige echte Sint uit te kunnen zien. Mooie wenkbrauwen maken van wolcrepe of handgeknoopte wenkbrauwen plakken van buffelhaar is nog wel een dingetje, blijkt tijdens deze workshop. De rand van de baard, afgeplakt met het uitgeplozen wolcrepe of met een filmaanzet stukje, ziet er als een natuurlijke haargroei uit. Het hoofdhaar(pruik) van de Sint heeft geen pony! De Sint heeft slagen in het haar, in tegenstelling tot de kerstman die krullen en wel haar op het voorhoofd heeft. De mijter moet tot aan de wenkbrauwen komen (zonder pony). Dan het belangrijkste onderdeel…de snor.

Dag Sinterklaasje
Nadat de Sint verder werd aangekleed was er nog uitleg over de ring, staf en hoe hij met een mijter op in de auto stapt. Met een liedje werd de Sint uitgezwaaid en weer ontvangen waarna een uitleg volgde over de verwijdering van schmink en lijm. Hierna konden de cursisten aan het werk.

Zwarte piet
Na de lunch, met heerlijke soep en broodjes was het tijd voor de “Piet” . Wat en hoe maak je de juiste kleuren van een piet? Hoe kleed je een piet in de juiste volgorde aan?  Wat zijn er de laatste jaren allemaal voor leuke kostuums bijgekomen? Hoe blijft een piet de gehele dag zijn kleur behouden? Al die vragen en oefeningen werden door de cursisten met grote belangstelling en oefening gevolgd. Na afloop werden er certificaten uitgereikt en de modellen kregen een oorkonde.

Er werden ideeën gedeeld en nieuwe vriendschappen gemaakt. Het was weer genieten! Een fijne Sinterklaas feest voor allen. En ja…wij houden van deze oerhollandse traditie.