Gepubliceerd op

Layla en de magie van Layla

Uit het jubileum magazine “Layla 55 jaar haarwerker”

Het is al vele jaren geleden. Hartje zomer, op een zonovergoten terras in de gezellige binnenstad van Groningen, kreeg ik van vrienden te horen dat hun Sinterklaas met ‘pensioen’ ging en ik zou in hun ogen een uitstekende opvolger zijn.

In november daarop vervoegde ik mij dus bij de firma Koopal, toen nog gevestigd in de Muurstraat. Ik waande mij in het hoofdkwartier van Sinterklaas: stellingen vol mijters, mantels, veren en kragen. En een lange rij (hulp) sinterklazen in wording voor de spiegel, streng gescheiden van de Zwarte Pieten. Personeel dat druk in de weer was met schmink, baarden en pruiken. Uitleg over de sinterklaas-etiquette. Op het eerste oog een hectisch gebeuren, maar professioneel geregisseerd door een charmante en parmantige dame: Layla Koopal.

Bij onze kennismaking merkte Layla op: ‘Aha, ik zie het al: een geboren Sinterklaas.’ Mocht ik nog enige aarzeling hebben gehad over mijn roeping, dan was die in ieder geval op dat moment weggenomen. Het was het begin van een jarenlange prettige samenwerking. Maar wat maakt die samenwerking nu zo aangenaam? Dat is snel duidelijk: Layla is gegrepen door de magie van Sinterklaas en laat anderen daarin graag delen. Hoe waardevol is dat in een tijd waarin het traditionele sinterklaasfeest geen vanzelfsprekendheid meer is?

En velen werden op hun beurt weer gegrepen door de magie van Layla!

Als secretaris van de plaatselijke Oranjevereniging was ik in 2013 in Haren nauw betrokken bij de festiviteiten rond de inhuldiging van Z.M. de Koning. Hoewel in het digitale tijdperk niet echt noodzakelijk, hadden we als bestuur van de Oranjevereniging uit nostalgisch oogpunt gekozen voor het optreden van een Oranjeheraut die de inhuldiging van de Koning plechtig zou aankondigen op het Raadhuisplein in Haren. Mij viel de eer te beurt deze rol te vervullen. En wie vroeg ik om raad?

U raadt het al: Layla Koopal voorzag mij van een stijlvol herautenkostuum en op Koninginnedag 2013 kwam zij met een grote grimekoffer naar Haren om mij een extra klassiek uiterlijk te geven. Het resultaat mocht er zijn: zelden ben ik zo vaak met voor mij onbekende feestgangers op de foto gegaan. En Layla? Die genoot er zó van, dat zij de hele dag feestend in het gezelschap van het bestuur van de Oranjevereniging doorbracht. Aangezien ik ’s avonds ook als heraut zou optreden tijdens het Oranjeconcert, ging ik in vol ornaat mee eten. Ik bleef in mijn rol en riep met luide stem door het restaurant ‘De Koning is ingehuldigd!’ Waarop een gaste wat glazig opkeek van haar bord en in alle nuchterheid antwoordde: ‘Dat hadd’n wie al heurd!’

En weer had Layla die dag voor de magie gezorgd.

In de winter van 2019 was ik uitgenodigd voor een gekostumeerd bal op landgoed Nienoord te Leek. Ik besloot als Willem van Oranje te gaan. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Weliswaar had ik in de provincie een historisch verantwoord kostuum weten te huren, maar ik lijk niet echt op de Vader des Vaderlands. Layla Koopal was de reddende engel. Zij en haar collega’s transformeerden mij in Willem de Zwijger. Vakwerk! In de balzaal kreeg ik alom complimenten en bewonderende blikken. Layla had weer voor de magie gezorgd. Niet iedereen was onder de indruk, want een onaangename dame bitste afgunstig: ‘En wie mag u dan wel voorstellen?’ Ik liet haar niet lang in het ongewisse en antwoordde: ‘Paulus, de boskabouter!’ En Willem van Oranje? Die deed er verder het zwijgen toe. Dat doe ik niet: ik wens Layla vele jaren in goede gezondheid toe, uiteraard vol magie!

Berend de Boer

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel of bent u geinteresseerd in het magazine? Neem dan contact op.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *