Gepubliceerd op

Het leven van een Piet schminker

Uit het jubileum magazine “Layla 55 jaar haarwerker”

De wekker gaat. Hè, nu al? Het is nog maar half 5. Waarom gaat die wekker zo vroeg? Ik weet het: het is eind november. Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land. Er moeten Pieten geschminkt worden!

Ik sta op, kleed me aan, neem snel een broodje en fiets naar Frans Koopal aan de Noorderhaven. Daar aangekomen is het al een drukte van belang. Sint zit al in zijn stoel en vanuit de Pietenkamer komt een hoop lawaai. Daar worden ze uitgekleed en weer aangekleed, wat soms met grote hilariteit gepaard gaat. Mijn collega-schminkers zijn er ook al. Eerst maar even koffie en dan aan de slag. Er moeten weer veel Pieten geschminkt worden. De een wil een traditionele zwarte (donkerbruine) Piet worden, de ander wil toch liever voldoen aan de eisen van deze tijd en gaat voor roetveeg.

Dat was eerst even wennen, maar ook hierop leven we ons uit en het resultaat is mooier dan gedacht.

Er worden zelfs gouden Pieten geschminkt. Samen met een mooi pietenpak zien deze Pieten er prachtig uit. Het is inmiddels een uur of half 11; de eerste lichting Pieten is de deur uit en wij gaan aan de soep.

Aan de soep? Jazeker! Schminken maakt hongerig. Er is een heel team bezig rondom de Sint en zijn Pieten. Naast de schminkers zijn er mensen voor het aankleden van Sint en Piet, iemand die Sint naar zijn auto begeleidt, iemand die het programma goed in de gaten houdt, zodat alle Pieten op tijd geschminkt zijn en met de goede Sint op stap gaan, iemand die liters koffie en thee zet en zo ook iemand voor de soep!

De rust is van korte duur. De bel gaat alweer en de eerste Sint en zijn Pieten hebben hun taak volbracht en kunnen worden afgeschminkt. Ook hier helpen we mee. Eerst gaat het pak uit, vervolgens de pruik af, maillot en handschoenen in de was en afschminken maar. De Pieten masseren hun hoofd, oren en nek in met eishampoo en in een mum van tijd zijn ze weer schoon. Inmiddels zijn er ook weer nieuwe mensen binnengekomen die hun rol als Sint en Piet gaan uitvoeren, dus we gaan weer verder met schminken.

Zo vliegen deze weken voorbij. Voor we er erg in hebben, is het 5 december, de laatste schminkdag. Dat vinden we allemaal altijd weer jammer. Gelukkig zien we elkaar nog op de after-Pieten-party. We nemen dan met een hapje en een drankje weer voor een jaar afscheid van elkaar. 2020 is al weer een aardig eindje op weg; een jaar dat iedereen zich zal blijven herinneren. Voor we het weten, is het november en dan mogen we weer!

Gretha Beuker

Wil jij ook leren Sint en Piet te schminken? Geef je dan nu op voor de Sint en Piet Workshop

Aanmelden