Gepubliceerd op

Ik kan er nóg wel een rood hoofd van krijgen’

Uit het jubileum magazine “Layla 55 jaar haarwerker”

In deze rare, onzekere tijd en net tijdens het jubileumjaar van Layla wil ik graag iets over Frans Koopal vertellen.

Ik denk dat ik al zo sinds mijn 6e bij Frans Koopal over de vloer kom. Mijn vader droeg in die tijd een toupet en ik vond het geweldig om met hem mee te gaan (‘nieuwe haartjes halen’). Jaren later is hij ermee gestopt en ging hij gewoon met een ‘bloot’ hoofd lopen. Ik ben later een kapsalon begonnen en kreeg weleens vragen van klanten waar ze een haarwerk konden kopen. Natuurlijk adviseerde ik ze dan om naar Layla toe te gaan.

Een jaar of 7 geleden heb ik in november een workshop gevolgd bij Koopal, om te leren hoe je Sinterklaas en Piet netjes maakt voor het kinderfeest en eigenlijk ben ik er een beetje blijven hangen. Zo help ik nu mee om Piet netjes aan te kleden. Het is altijd supergezellig. Ieder jaar voelt als een reünie, want we zijn vaak met dezelfde mensen. Na het sinterklaasfeest komen we altijd nog even gezellig bij elkaar; even lekker kletsen over wat we beleefd hebben.

Eén keer hebben we zó gelachen! Er kwamen drie studenten die wel een keer Piet wilden spelen. Ik zei: ‘Ga maar vast naar de kleedkamer en kleed je maar uit.’

Ik bedoelde natuurlijk niet ‘alles uit’, maar de heren hadden de hele nacht gefeest en waren nog niet zo goed bij de les (of juist wel) en stonden, jawel, in adamskostuum. Ik kan er nóg wel een rood hoofd van krijgen. Ze zeiden: ‘Heeft u nog nooit een blote man gezien?’ Ieder jaar komt dit ter sprake. Ik denk dat ik toch wel het mooiste plekje heb daar in de ‘kast’ (kleedkamer). Ik kan me er nu alweer op verheugen!

Layla, ik wens je nog vele mooie jaren in goede gezondheid in je mooie winkel.

Miranda Jager