Gepubliceerd op

Haar droombaan

Ze is in de zaak van Frans Koopal Haarwerken in Groningen net zo’n vertrouwd gezicht als Layla Koopal dat is. Niet zo vreemd ook: Carolien Patti Waellapea-Haarsma is er al 35 jaar in dienst. En hoewel ze inmiddels met pensioen is, blijft ze gewoon doorwerken omdat het werk en de mensen haar zo ontzettend dierbaar zijn.

Met trots laten we je de nieuwe Lourens zien. Daarin staat onze topper Carolien centraal. Tenslotte is ze het waard om in zo’n glossy magazine te staan (net als bij ons team van Frans Koopal) de hoofdrol te vertolken. Al 50 jaar bij Frans Koopal een hele belangrijke medewerker. Wat zouden we zonder Carolien moeten doen? Wil je ook deze speciale editie van dit glossy magazine ontvangen, stuur een bericht en we zorgen dat je het binnenkort in je bus ontvangt.

Eigenlijk is het ruim 50 jaar geleden dat Carolien in de zaak kwam. ‘Strikt genomen ben ik op m’n negentiende in dienst gekomen bij Koopal’, herinnert ze zich. ‘Dat was nog bij de vader van Layla. Als dochter van een kapper, wilde ik zelf ook kapster worden en Frans Koopal was destijds al een bekende maker van pruiken voor de theaterwereld en voor mensen die hun haar door ziekte verloren. Maar ik merkte snel dat ik het niet aankon. Ik was gewoon te jong.’

Ongetrouwd getrouwd stel

Na een paar jaar in het kappersvak te hebben gewerkt, kwam Carolien terug bij Layla Koopal, die inmiddels de zaak van haar vader had overgenomen. De twee delen hun hele leven al lief en leed met elkaar. ‘Layla en ik zijn een ongetrouwd getrouwd stel, zo kun je onze relatie wel omschrijven. Ik denk dat ik meer tijd met haar heb doorgebracht dan met mijn man en kinderen. We hoeven elkaar alleen maar aan te kijken om te weten wat de ander wil zeggen of doen.’  

Een boek schrijven

Carolien kan met gemak een boek schrijven over al die jaren. ‘We hebben samen zoveel meegemaakt. Van de operette- en toneelverenigingen die we vroeger kostumeerden, tot een grote trouwpartij tijdens het 1.000-jarig bestaan van Appingedam en we alle gasten kapsels hebben gegeven uit de periode rond 1700, tot elk jaar het transformeren van alle Sinterklazen en Pieten. Het was altijd hectisch en zo leuk! En dan heb ik het nog niet eens over de metamorfose die het bedrijf zelf heeft ondergdaan na een grote verbouwing waardoor we veel meer ruimte kregen. Een weelde.’

Kroonjuweeltjes

De kwaliteit van de haarwerken van toen is ook totaal niet meer te vergelijken met de huidige mogelijkheden en collectie, benadrukt Carolien. ‘Het is waanzinnig gaaf wat er tegenwoordig op de markt is. Voor vrouwen en voor mannen. Onze haarwerken zijn nu kroonjuweeltjes en werkelijk niet meer van echt te onderscheiden. De materialen en kleuren zijn zo mooi. Gelukkig maar, want je haar is zo’n belangrijk iets. Je ontleent er voor een belangrijk deel je persoonlijkheid aan. Dat merk je pas als je het kwijt raakt.’

Voor iedereen de tijd

Vooral de band met haar klanten, is Carolien heel dierbaar. ‘Achter elke klant schuilt een indringend verhaal. Een verhaal van twijfel, angst, verdriet, hoop. Dat maakt ons vak zo bijzonder. We nemen voor iedereen de tijd. De mensen komen hier vaak onzeker binnen. Het is dan fantastisch om te zien dat ze met herwonnen zelfvertrouwen weer naar huis gaan. Daardoor is dit werk voor mij geen werk, maar een belangrijk deel van mijn leven geworden. Daarom blijf ik, zelfs nu ik met pensioen ben, twee dagen per week in dienst. Dit vak zorgt ervoor dat ik zo anders in het leven sta, dan wanneer ik thuis zou gaan zitten. Dus zolang het nog kan, ga ik lekker door.’

Redactie Lourens Magazine: Willemien Vijvers