Opleiding Haarwerkers

Frans Koopal gaat opleiding organiseren om haarwerkers op te leiden.

Wij zijn ons er van bewust dat we een vak uitoefenen dat uniek is. Het aanmeten van een haarwerk en het goed passend krijgen vergt veel kennis. En die kennis hebben wij en deze proberen we onze mensen over te dragen. Maar het is niet een vak dat je in een jaartje onder de knie kan krijgen. Of als je een cursusje volgt dat zegt je op te leiden tot haarwerker. Een haarwerker ben je niet zomaar. Om te voorkomen dat de kennis verloren gaat, verzorgen wij de opleiding Haarwerkers.

Wij hebben een opleiding om haarwerkers op te leiden. Mocht je ook in het vak van haarwerker willen stappen, meld je aan! De cursussen worden gegeven door Layla Koopal en enkele gastdocenten, gerenommeerde haarwerkers met veel vakkennis.

Aanmelden

Onze kennis en kunde

Drie generaties lang houden wij, Frans Koopal, ons bezig met allerlei vormen van haarwerken. Een rijke geschiedenis als haarwerkbedrijf. En een gerenommeerde naam in de wereld van het theater en haarwerken. In de loop der tijd zijn we ons meer en meer gaan richten op haarwerken  en is het werk in de theaters wat afgebouwd.

We zijn ons zeer goed bewust dat het vak dat we uitoefenen een uniek vak is. Daarom koesteren we veel historische attributen die we nog hebben uit de tijd van de vorige generaties. ‘Koppen’ van kurk omtrokken met stof, waar vroeger de haarwerken op gestyled werden. (Waar men nu piepschuimen ‘koppen’ voor gebruikt). Hekels, treklappen waar het haar tussen geklemd wordt om te kunnen knopen, kordelmachines (een vlecht werd gemaakt met behulp van deze machine, er werd gekordeld). trensstokken, houten koppen waar een haarwerk op geknoopt wordt, of de houten baarden en snorren koppen, knoopnaalden en hamertjes, monturen, etc.etc. Veel attributen zijn al zeer lang in de familie en zijn duidelijk veel gebruikt.

Dan zijn er nog met zorg bewaarde haarwerken uit de periode van na de Tweede Wereld oorlog. Het zijn tijdsiconen waar menig museum blij mee is. Onder andere toneelpruiken die op monturen van zeemleer werden geknoopt. Omdat er na de oorlog niet veel voor handen was, moest er geïmproviseerd worden in het atelier van Frans Koopal. Er werd gekeken wat er wel was en hoe daar creatief mee aan de slag te gaan. In die tijd waren er haarwerkers in dienst, die vlechten maakten, haarwerken knoopten en trensden. Dames die monturen naaiden en vernaaiden. Het was dhr. Bernard die leiding gaf aan deze haarwerkers en naaisters.

Later kwamen er meer en meer kwalitatief goede pruiken uit productielanden. Frans Koopal was een actieve man met handelsgeest. Hij bedacht dat hij zou kunnen gaan samenwerken met buitenlandse producenten en daarmee de collectie te verbreden en vernieuwen. Hij legde contacten over de hele wereld en zo kwamen vele haarwerken vanuit verre hoeken naar Nederland. Dit veranderde de handel. Er werd minder in eigen atelier geproduceerd en in de samenwerking met andere fabrikanten kwamen er steeds betere en mooiere haarwerken tot stand die hun plek bij Frans Koopal vonden.

De kunst van haarwerken

Bij ons is de kennis van het vervaardigen van haarwerk van montuur tot eindproduct echter nog steeds actueel. Het is geen kunst om een ‘pruik’ te verkopen, zoals er sommige kappers denken. Maar het aanmeten van een haarwerk en het goed passend krijgen vergt veel kennis. En die kennis hebben wij en deze proberen we onze mensen over te dragen. Maar het is niet een vak dat je in een jaartje onder de knie kan krijgen. Of als je een cursusje volgt dat zegt je op te leiden tot haarwerker. Een haarwerker ben je niet zomaar.

Om te voorkomen dat de kennis verloren gaat, willen we graag mensen opleiden tot haarwerker. In de komende tijd organiseren wij cursussen om haarwerkers op te leiden. Mocht je ook in het vak van haarwerker willen stappen, meld je alvast aan! De cursussen worden medio 2023 gegeven door Layla Koopal en enkele gastdocenten. Gerenommeerde haarwerkers met veel vakkennis.

Wij zijn trots op het feit dat wij met ons team al jaren staan voor kwaliteit, vakkennis en degelijkheid. En dat komt mede doordat we het verleden koesteren maar altijd ons oog hebben gericht op de toekomst. Wie meer wil weten over Frans Koopal Haarwerken is van harte welkom!

Frans Koopal Haarwerken BV    Noorderhaven 1 nz.     9712VE Groningen 050-3122722

Geplande opleidingen

No event found!

Aanmelden Opleiding Haarwerkers algemeen

Opleiding Haarwerkers aanmelding