Er gaat niets boven GRONINGEN…

Groninger Museum

Onze klanten komen van heinde en ver, zoals jullie misschien wel weten. Maar weten jullie ook dat heel veel klanten er een heus ‘uitje’ van maken? Ze vinden het een feestje om naar Groningen te  gaan, omdat het zo’n gezellige stad is. En er is zoveel te doen en te zien.

En eigenlijk is alles op loopafstand. We nemen je even mee op pad….

Wat te denken van een bezoekje aan het mooie Groninger Museum. Een prachtig gebouw dat ontworpen is door Mendini en dat pal tegenover ‘het Hoofdstation ligt. (In Groningen hebben we geen ‘centraal station’ maar een ‘hoofdstation). Er zijn altijd bijzondere exposities en het hele jaar door is de expositie te zien van de kunstenaars van de ‘GRONINGER PLOEG’ die zeker de moeite waard is.

Van het Groninger Museum lopen we door en steken over het Zuiderdiep naar de gezellige Folkingestraat, waar vroeger het joodse leven zich grotendeels afspeelde. Daar vind je ook de oude en bijzondere Synagoge. Deze is zeker een bezichtiging waard. Het is een prachtig gebouw met een enorme historie. Laat je rondleiden door de vrijwilligers. Verder zijn er in deze straat volop kleine bijzondere winkeltjes en een heuse ‘soek’ met mediterrane specialiteiten. Maar we lopen verder…

Vanuit de Folkingestraat steken we de VISMARKT over. Een paar keer per week is er een groente- en vismarkt, ook leuk!  En aan de linkerhand zie je de Korenbeurs. Waar vroeger echt in koren en graan gehandeld werd, zit nu een Albert Heijn. (Het gebouw is zeker even een kijkje waard, zie hoe mooi het dak van binnen is.)

Maar nee, we dwalen niet af; we steken de Vismarkt recht over naar de ‘Stoeldraaierstraat” die overgaat in de “Oude Kijk in ‘t Jat straat.” Aan de linkerhand zie je op enig moment het ‘Academieplein’ waar -zoals de naam het al zegt- het oude academiegebouw, het hoofdgebouw van de RIJKSUNIVERSITEIT gevestigd is.

Maar we blijven even bij de les. Blijf de Oude Kijk in ‘t jat straat volgen. Ook hier weer allerlei bijzondere winkels en bedrijven, van vintage kleding tot lekkere restaurantjes, van Vietnamese hapjes, Falafel afhaal, Thaise specialiteiten, tot een heerlijke Italiaans broodjeshuis. Maar we zien er ook een winkel die gespecialiseerd is in biologisch tuinieren en daar alles voor in huis heeft, van boeken tot gereedschap, zaden en planten. En een spelletjes winkel, een gespecialiseerde boekenwinkel, een zilversmid, kortom ook deze straat is het waard om doorheen te lopen.

En dan….aan het eind zien we de Kijk in‘t Jatbrug. Staand op de brug zien we allerlei boten die hier aan de Noorderhaven liggen. Het is nog een van de weinige plekken waar boten vrij mogen aanleggen. Het is een prachtige plek aan een de ‘Diepenring’ (Groningen heeft geen grachten, maar ‘diepen’).

Hier is een rijke schakering van schepen te zien, sommige zijn nog in bedrijf als schip en op andere wordt nu gewoond. Maar hoe het ook zij, het is een zeer oud stuk Groningen met een prachtige haven. En staand op de brug kijk je voor je uit en zie je het pand van FRANS KOOPAL. We zitten op de hoek van ‘de Noorderhaven’ en de ‘Nieuwe ‘Kijk in ‘t Jatstraat’. Een plek waar we al vele jaren gevestigd zijn. Een plek waar we ons thuis voelen en waar we je graag een warm welkom heten.

Was dit niet even een mooie wandeling naar je favoriete haarwerker? Maar nu heb je slechts een klein deel van Groningen gezien. En echt, er is nog zoveel meer te zien!

Misschien ga je na je bezoek aan Frans Koopal nog even verder ‘de stad’ in.

De Grote Markt met het Forum is ook nog een aanrader. Of een bezoek aan de Prinsentuin… Of doe zoals zovelen doen en boek een nachtje een hotel. Het is zeker de moeite waard!! Wij hebben goede contacten met hotels in ‘de stad’ en adviseren je graag. 

Tot gauw in “GRUNN