Wasvoorschriften en Onderhoud

Wanneer u voor het eerst een haarwerk gaat dragen kan dit even wennen zijn. Het haarwerk van tegenwoordig is gemakkelijk in gebruik en prettig om te dragen. Door de verfijnde techniek waarmee haarwerk vervaardigd wordt, en de hoogwaardige materialen, valt het niet van echt haar te onderscheiden. Om uw haarwerk in de toekomst mooi te houden, is onderhoud erg belangrijk. Hieronder vindt u de gebruiksaanwijzing voor het wassen van uw haarwerk.

U kunt er ook voor kiezen uw haarwerk door Frans Koopal te laten wassen. Zo bent u verzekerd van een goed resultaat en heeft u lang plezier van uw haarwerk. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Omdat wij willen dat tevreden bent en blijft met uw aanschaf vragen wij uw aandacht voor onderstaande punten.

 • Houd uw haarwerk weg van warmtebron of open vuur
 • Vermijd agressieve stoffen
 • Zorg voor regelmatig onderhoud
 • Volg de wasvoorschriften (zie verder naar onderen op deze pagina) op die wij bij ieder haarwerk leveren.
 • Wissel uw haarwerk regelmatig met het dragen van een reserve haarwerk of hoofddoekje. Bij aanschaf van uw reserve haarwerk krijgt u korting*. Zo houdt u uw haarwerk langer mooi!
 • Bewaar uw haarwerk op de daarvoor bestemde pruiken stander.
 • Nieuw haarwerk kan na enige tijd ruimte gaan zitten. Komt u 6 weken na aanschaf bij ons langs voor een gratis** controle.

Wij van Frans Koopal Haarwerken wensen u veel plezier met uw haarwerk.

*Korting geldt alleen voor de eigen bijdrage en niet voor de vergoeding van de zorgverzekeraar.

Wasvoorschrift en onderhoud

Om uw haarwerk mooi in model te houden is wassen erg belangrijk. Ons advies is: 1 keer in de 2 á 3 maanden wassen. Lang haar heeft extra verzorging nodig, vraag ons om advies. Als u uw haarwerk ’s avonds wast, kunt u het de volgende dag weer dragen. Wij raden aan haarwerk van ‘echt haar’ door de haarwerkspecialist te laten wassen. Houdt u zich voor een goed resultaat aan de volgende richtlijnen:

 1. Los 1 eetlepel speciale pruikenshampoo (bij ons verkrijgbaar) op in een bakje lauw water (ca 25° C).
 2. Laat uw haarwerk 30 minuten rustig in het water liggen.
 3. Spoel uw haarwerk voorzichtig uit in lauw water. Let op: niet wringen.
 4. Doe in het laatste lauw warme spoelwater 1 eetlepel speciale pruikenbalsem en laat uw haarwerk hier nog 15 minuten in liggen. Haal uw haarwerk uit het water en spoel deze af met koud of lauw water onder de kraan, noot wringen.
 5. Droog uw haarwerk door deze voorzichtig tussen twee handdoeken te deppen. Laat uw haarwerk nadrogen op een handdoek of op de bijgeleverde pruikenstander. Let op: haarwerk mag in geen geval in contact komen een warmtebron zoals een warme föhn, droogkap of krultang. Warme lucht uit een oven of stoom is ook warmte, wees voorzichtig om beschadigingen te voorkomen.
 6. Breng uw haarwerk, als dit bijna droog is, eventueel in model. U kunt uw haarwerk boller maken door de speciale borstel, die bij elk haarwerk geleverd wordt, naar het hoofd to rond te draaien. Let op dat u de aanzet (rand) bedekt houdt. Dit camoufleert op een zeer natuurlijke wijze.
 7. Bekijk uzelf kritisch na het opzetten van uw haarwerk. Wij willen graag dat u complimentjes krijgt.
 8. Maak met behulp van de sluiting uw haarwerk kleiner of groter. Na enige tijd kan uw nieuwe haarwerk ruimer gaan zitten door bijvoorbeeld transpiratie. Loop daar niet te lang mee rond maar maak een afspraak. Wij verhelpen dit gratis**.
 9. Mocht u kort na aanschaf nog iets willen veranderen aan het model dan doen wij dit graag voor u, zonder enige kosten**. Dit valt onder de service die wij bieden.
 10. Komt u 6 weken na aanschaf nog eens bij ons langs voor een gratis** controle.

*De controle is gratis. Dienen er nieuwe elastieken, plakstroken of kammetjes aangebracht te worden, dan wordt daar een kleine vergoeding voor gevraagd.

Aanvullende informatie

Zorgvuldig onderhoud en regelmatig wisselen van haarwerk of bijvoorbeeld een buff, verlengen de levensduur van uw haarwerk. De gebruikelijke levensduur is drie maanden bij normaal gebruik. Wij adviseren u om uw haarwerk niet continu te dragen, daar dit kan bijdragen aan vervroegde slijtage en/of vervanging. Leest u de gebruiksaanwijzingen daarom zorgvuldig door. Indien u zich houdt aan de gebruiksaanwijzingen zult u langer plezier hebben van uw haarwerk.

Uw haarwerk is door ons gecontroleerd en vrij van materaiaal- en fabricagefouten aan u afgeleverd. Onder materiaal en fabricagefouten vallen in ieder geval niet slijtage (door o.a. overmatig dragen of agressief zweet) verkeerd onderhoud, blootstelling aan warmtebronnen, agressieve omgevingen, verkeerde onderhoudsproducten, onjuist of overmatig gebruik, wijzigingen en veranderingen die door anderen dan Frans Koopal Haarwerken zijn verricht, verklittingen, vervormingen en/of verkleuringen. Onder onjuist verbruik verstaan wij onder andere zwemmen, uw haarwerk dragen tijdens het slapen en slijtage door wrijving. Wijzigingen en/of veranderingen, die namens de client zijn/ worden aangebracht, vallen niet onder de garantie. Haarwerken kunnen niet worden omgeruild na aankoop om hygiënische redenen. Bij haarwerken van lang haar kunnen verklittingen optreden. Dit is niet te voorkomen en een eigenschap van lang haar en valt derhalve niet onder de garantie.

Mochten er, ondanks alle goede zorgen, toch klachten zijn, staat het ter vrije discretie van Frans Koopal Haarwerken om het haarwerk te repareren dan wel om te ruilen. Indien het laatste het geval is, wordt het oude haarwerk eigendom van Frans Koopal Haarwerken. Frans Koopal Haarwerken behoudt zich het recht voor het haarwerk, ter beoordeling van de klacht, op te sturen naar de fabrikant of importeur.

Voor klachten en/of opmerkingen is er een klachtenprotocol en een klantenserviceformulier. Alle klachten en/of opmerkingen dienen schriftelijk volgens dit protocol te worden ingediend. Frans Koopal Haarwerken streeft ernaar ingediende formulieren binnen vier weken na indiening in behandeling te nemen.