Gepubliceerd op

Hart voor Haar

Een aantal jaren geleden bood iemand aan haar zaak over te kopen. Even heeft Layla Koopal dat overwogen, maar ze was er al snel uit. Haar leven is te erg verweven met Frans Koopal Haarwerken. Het bedrijf dat haar grootvader ooit begon. Onder haar leiding is het uitgegroeid tot een veilige haven voor iedereen met een haarwens. Artiesten, ouderen, mensen met een haarziekte of patiënten die door de chemo hun eigen haar hebben verloren.

Vanuit het hoekpand aan de Noorderhaven is er uitzicht op een van de meest pittoreske bruggen in Groningen. In het water liggen kleurig geverfde boten en in de verte is nog net de toren van het academiegebouw van de universiteit zichtbaar. Binnen zijn het allereerst de vele haarwerken die opvallen, want ‘pruiken’ is volgens de geboren Groningse niet het juiste woord. Zelfs een randje haar bestaande uit een pony en pieken die onder een pet uit steken, ontbreekt niet.

Wat opvalt zijn de kleuren en hippe kapsels die rechtstreeks uit een trendy magazine lijken te komen. Tussen de kapsalon, de beautysalon en de twee grotere salons voor gasten in ligt het gastenboek open op tafel. Daarin hebben klanten hun ervaringen geschreven. Woorden die steeds terugkomen zijn ‘de lieve begeleiding’, ‘geruststelling’, ‘tevreden’ en ‘op mijn gemak’. Niets nieuws voor Layla Koopal, maar voor iemand met weinig tot geen haar is het een bevestiging dat ze aan het juiste adres zijn.

Enthousiasme
Ondanks dat ze volgend jaar de leeftijd van 65 jaar bereikt, staat ze nog vol enthousiasme in het leven. Bij de Winkelverkiezing050 won ze zelfs de Award voor de winkel die het meest actief is op social media. Ze geeft lezingen, workshops, gaat op (zieken)huisbezoek in heel Nederland en steunt vele verschillende stichtingen als ‘Look good feel better’, ‘Stichting Haarwensen’ en ‘Puik voor elkaar’.

‘Ik wil de drempel zo laag mogelijk maken. Veel mensen kennen ons niet en weten niet wat er allemaal mogelijk is. We hebben in totaal 60.000 modellen en krijgen iedere maand nieuwe kapsels binnen. Ook als het gaat om innovaties verandert er veel. Met een goed haarwerk kun je zwemmen,  sporten en zelfs de bal koppen. Zo hebben we een voetballer als klant, die heel tevreden is.’

Layla Koopal toont een kapsel waar de haren stuk voor stuk met een dun naaldje in zijn geknoopt en de uitgroei, net als bij echt geverfd haar, te zien is. Ze wijst op de dunne tule waarmee het haarwerk op de hoofdhuid wordt bevestigd. Het is een van de vele methodes naast sealen, het gebruik van klemmetjes en verschillende soorten lijm. ‘Die tule is trouwens even na het dragen door het huidvet al onzichtbaar. Niemand kan zien dat het haar niet echt is.’

Met een goed haarwerk kun je zwemmen, sporten en zelfs de bal koppen

Vaak is het haar zelfs echt, want veel haarwerken zijn gemaakt met natuurlijk haar. ‘Dat heeft voor- en nadelen. Echt haar wordt lichter in de zon, maar voelt wel natuurlijker. Toch zijn de vezels tegenwoordig zo goed dat deze nauwelijks van echt haar te onderscheiden zijn.’ Dat maakt de aanschaf van een haarwerk niet tot een kostbare aangelegenheid. Zelfs jongeren die bijvoorbeeld zo’n mooie kuif willen, terwijl ze daar zelf niet genoeg haar voor hebben, kunnen hier terecht. ‘De zorgverzekering vergoedt als basis 409 euro voor een haarwerk en eventueel meer vanuit een aanvullende polis. Dit is afhankelijk van hoe iemand verzekerd is.’

Vanuit het hart
Dat ze in hun vak moeten beschikken over de nodige dosis mensenkennis is voor Layla en haar team vanzelfsprekend. Iedereen werkt vanuit het hart en het gevoel zo goed mogelijk te willen helpen. Daar hoort ook het eventueel aanbrengen van permanente  make-up bij of het scheren van resterend haar bij het aanbrengen van een compleet haarwerk.

‘Sommige klanten weigeren zelfs in de spiegel te kijken en vragen mij of het goed is.’ Een van haar klanten is een artiest die regelmatig in Amerika optreedt. ‘Hij komt iedere zes weken om zijn haarwerk en schedel te laten verzorgen en ziet zichzelf nooit zonder haar.’ Anderen leren bij Frans Koopal Haarwerken hoe ze zelf het haarwerk kunnen aanbrengen en vertrouwen alleen Layla en haar team om dit over te nemen. ‘Zo word ik regelmatig gevraagd om na het overlijden het haarwerk op te zetten. Dat weiger ik nooit. Ik vraag er zelfs niets voor. Ik vind het een eer om te doen.’ .

FRANS KOOPAL HAARWERKEN
NOORDERHAVEN NZ 1, GRONINGEN
(050) 3122 722 | WWW.FRANSKOOPAL.NL

 

Lourens WV 1 Lourens WV 2