“Mens, wat ben je mooi. Dat mogen we best wat vaker beseffen. Daarom zet Menzis mensen in de schijnwerpers die ons inspireren om het mooiste uit onszelf te halen.”
Layla kan het niet laten. Ze vindt haar vak veel te dankbaar. Al 50 jaar meet ze mensen haarwerken aan. Maar aan stoppen denkt de 65-jarige Layla Koopal nog lang niet. Haar uitdaging? Mensen die een moeilijke periode doormaken als het ware een beetje optillen.
Layla Koopal zit aan een haarwerk. Met engelengeduld brengt ze dunne grijze haren aan in een donkerblonde bos haar. Het is voor een klant die binnenkort komt passen. Monnikenwerk. Ze begon op haar vijftiende in de zaak die haar grootouders startten en die haar ouders overnamen om vervolgens weer door te geven aan hun dochter. Haar grootmoeder Française, haar grootvader Fries. Samen hadden ze een reizend theater.
Wie: Layla Koopal
Mooi mens omdat: Zij al vijftig jaar met haar haarwerken mensen zich weer mooi laat voelen door ze een stukje van zichzelf terug te geven
Altijd op pad, van dorp naar dorp. Mensen met haarproblemen klopten aan bij opa en oma Koopal. Of ze niet een pruik konden maken. Zo heetten haarwerken toen nog. Pruiken. Die konden ze wel maken, dat deden ze tenslotte ook voor de acteurs in het theater. Zo werd het reizend theater na verloop van tijd een reizend atelier.
Inmiddels is ze 65 jaar. De meeste mensen beginnen na te denken over hun pensioen. Layla nog even niet. Ze serveert de koffie in een vrolijk kopje. Op een schaaltje, met een koekje en een feestelijke bonbon. Standaard. Ze wil de mensen een ‘verwengevoel’ geven. Behaaglijk. Geen drempel. Ze heeft veel verschillende mensen in haar klantenkring, maar veel klanten die hier binnenstappen, hebben een ziekte aan het haar of ze zijn verwezen door een huisarts. Ze maken vaak een moeilijke tijd door en komen bij haar langs voor een haarwerk om zich weer beter en normaler te voelen.
Tuurlijk, je kunt meegaan in het verdriet. Is ook niks mis mee, maar zo zit Layla niet in elkaar. Ze wil mensen er uit tillen, optillen. Helpen. Ze wil ze iets moois geven waardoor ze zich echt wat beter voelen. Stad en land reist Layla af om lezingen te geven over de mogelijkheden van haarwerken. Bij de Vrouwen van Nu bijvoorbeeld, maar ook in ziekenhuizen.
In de strijd tegen vooroordelen. Tegen het idee dat een haarwerk niet meer is dan een bloempotkapsel van melkboerenhondenhaar. Deze strijd gaat ze aan, gewapend met een haarwerk dat ze zelf met plezier draagt. Niet van echt te onderscheiden. Dat is de kracht. Ze heeft er zelfs wat uitgroei in verwerkt om het zo ‘natuurlijk’ mogelijk te laten lijken. Gelukkig hoeft ze het zelf niet te dragen vanwege een ziekte of aandoening.
Ze vindt dit haarwerk gewoon mooi en praktischer dan haar eigen haar. Een mooie oplossing dus.
Sommige mensen die door een chemokuur kaal worden kiezen voor een hoofddoek. Maar dan ben je zichtbaar ziek, vindt Layla. Met een goed haarwerk zie je er gezonder uit. Ze heeft grote werkkamers waar zij en haar medewerksters al snel anderhalf uur met een klant bezig zijn bij het aanmeten van het juiste haarwerk. Die kamers zijn zo ruim omdat de familie er dan ook bij past en zo betrokken wordt bij de transformatie die veel klanten ondergaan.
Layla heeft 60.000 haarwerken op voorraad, die kunnen meteen gepast worden. Soms begint het zonnetje ineens te schijnen. Klanten die altijd krullen hebben gehad, die wel eens steil haar uit willen proberen. Of een ander kleurtje. De echtgenoten en kinderen zijn vaak de eersten die zien wat het effect is van een haarwerk. Alsof ze hun vrouw of hun moeder weer terug hebben.
Het mooiste is als een klant in de spiegel kijkt en zichzelf weer terugziet. De ogen lichten op. De rug wordt rechter.
Soms komt ze een klant tegen in de binnenstad van Groningen. Dan gaat er een duim de lucht in en weet Layla dat het gelukt is.
Bron: Dagblad van het Noorden.