Gepubliceerd op

‘Ik wilde eerst niet kijken’

Een maand geleden ben ik voor het eerst bij Frans Koopal geweest. Samen met mijn man en Carolien hebben wij een mooie pruik uitgezocht. Voordat het zover was, heeft Carolien eerst uitgebreid met mij gesproken. Ik had toen nog geen chemo gehad, dus Carolien zag mijn eigen haar en kreeg ook een goede indruk van mijn type. Daarna is zij met een assistent even weggegaan om passende haarwerken te halen. Zij kwam met een stapel dozen terug en toen begon het passen.

Ik had mijn ogen dichtgedaan en toen de pruik opgedaan was, heb ik pas gekeken. De pruik viel mij mee, maar was het nog niet. De tweede pruik was beter, daarna de derde en die was het: bijna dezelfde kleur als mijn eigen haar en een heel klein beetje korter. Het gaf mij een fijn gevoel dat wij deze alvast uitgezocht hadden voordat de chemokuur zou starten.
Nu is het 5 mei en zit ik hier weer. De eerste chemo was 18 april en afgelopen zaterdag, 30 april, merkte ik ‘s morgens dat mijn haar babyzacht aanvoelde. Tussen de middag zag ik dat er meer haren dan normaal aan de kam zaten. De volgende dagen werd dit gaandeweg erger. Op dinsdag heb ik met Koopal gebeld en heb ik een afspraak voor vandaag gemaakt. Nu heeft Carolien mijn haar geknipt en geschoren. Ik wilde eerst niet kijken, maar heb dit toch gedaan en het viel uiteindelijk mee. Het is zó fijn dat ik nu een prachtige, goed gelijkende pruik krijg! Mijn man, kinderen en enkele goede kennissen weten dit en ik ben benieuwd naar reacties van mensen die niet op de hoogte zijn. Misschien merken zij niets, en dat zou wel een heel mooi compliment voor de pruik zijn!
Het is fijn dat deze zaak er is. Ik voel mij in vertrouwde handen. Carolien heeft mijn hoofdhuid (die rood was en pijnlijk aanvoelde) ook ingespoten en gemasseerd, en zij adviseerde om dit thuis ‘s morgens (voor het opzetten) en ‘s avond (na het afdoen) steeds te doen, omdat de huid door de chemo erg uitdroogt.
Straks ga ik met de pruik op naar buiten. Alweer een andere fase in mijn leven. Volgende week is de tweede kuur, dus weer een stap richting genezing. Ik ben positief ingesteld, met af en toe een dip in deze periode. Door de pruik voel ik mij gelukkig zelfverzekerd.
Hartelijk dank voor de geweldige verzorging!

Lees het originele ForYou artikel hier: ‘ik wilde eerst niet kijken‘.