Gepubliceerd op

Haar vakmanschap twee keer bewezen

— Een telefoontje van een klant — “Mevrouw, ik heb voor een aantal jaren geleden door een chemo mijn haar vrij snel verloren en tot grote tevredenheid een haarwerk van u mogen dragen. Nu kregen we opnieuw de mededeling dat er een chemo gestart moest worden, alleen nu voor mijn man. Aangezien bij mij het eigen haar vrijwel direct weg was, besloten we nu ook niet te wachten met de aanschaf van een haarwerk. We zijn geweldig geholpen door een van uw medewerkers en hebben het haarwerk direct mee genomen. De tijd dat mijn man zijn haren ging verliezen duurde iets langer dan dat het bij mij het geval was. Nu zijn we zover dat het nodig is om hem te gaan dragen. We vragen ons nu af waarom we toen bij het afleveren van het haarwerk zo enthousiast waren. Mijn man zette hem nu op, en eerlijk is eerlijk, wij vinden hem geen van allen mooi. Graag willen we een afspraak met u maken.”

De volgende dag zat het echtpaar bij mij in de zaak. Ik vroeg of hij in de tussentijd ook had geoefend met opzetten. Hij gaf aan dat hij dit niet gedaan had, waarna ik hem vroeg of hij hem eens zelf wilde opzetten. “Dat moet mijn vrouw maar doen, ik raak dat ding niet meer aan”, zei de heer met een hopeloze blik. “Graag wil ik dat u het zelf doet, tenslotte kan ik dan zien hoe u zich hiermee gaat redden.” Met een blik vol afgrijzen werd de doos geopend. Het haarwerk kwam uit de doos en met een onhandige blik werd hij opgezet. “Afschuwelijk”, kwam in koor uit beide monden. “Ik kan me voorstellen dat u dit afschuwelijk vindt” zei ik, “en als u hem eens nog een keer wil opzetten en dan misschien andersom?” Vragende blikken zie ik op de gezichten verschijnen, “U bedoelt dat hij achterstevoren zit?” Een onderdrukte lach maakte zich van mij meester. Opnieuw werd het haarwerk opgezet, maar nu zoals hij hoorde te zitten. Een zucht van verlichting was bijna hoorbaar bij het zien van het haarwerk in de juiste positie.

“Tsja….dit is wel wat anders. Hoe hebben we dit nu gehad? Wij waren de eerste keer zo enthousiast en eerlijk is eerlijk, u heeft u ons nu ook weer overtuigd van uw vakmanschap.We begrepen ook niet wat er fout was gegaan, maar nu moeten we er toch wel om lachen.” Het haarwerk bleef op het hoofd, zelfs na nog een paar keer te hebben geoefend met op en afzetten waren ze overtuigd dat de keuze juist was geweest.Met haarwerk op het hoofd ging de heer met zijn vrouw dankbaar de deur uit.