Gepubliceerd op

Hij is een zij óf Zij is een hij

Al jaren hebben we een steeds groter wordende klantenkring (met onder andere) transgenders. We leren ze vaak kennen in de fase dat ze nog zoekende zijn. Bij ons team vinden ze een luisterend oor, rust en ruimte om te kijken wat bij hen past. Door onze jarenlange ervaring met diverse klanten en uiteenlopende vragen, kijken we nergens meer van op. We helpen ze om te ontdekken wat bij hen past of juist niet. We vinden het telkens een eer dat men het vertrouwen aan ons geeft om mee te kijken en een oplossing te zoeken naar de volgende stap.

In het verleden zijn we zelfs op TV geweest bij Catherina Keyl, die er een aantal uitzendingen aan had gewijd. We gingen samen met mevrouw “S” mee om haar te begeleiden en eventueel in de zaal mee te praten. Nou dat hebben we geweten. Mevrouw “S” was vol in beeld gebracht en wij mochten ook onze ervaringen delen. Een gender team was achter de schermen bezig met het begeleiden van de transvrouwen. Het was een mooie ervaring en de uitzending werd jarenlang herhaald. Maar goed dat was toen.

Heden ten dagen is er heel veel (en eigenlijk ook niks) veranderd. Behalve dat het toen amper bekend of bespreekbaar was, is er nu toch wat meer openheid gekomen. Voor ons is het nooit een thema geweest. We lieten en laten iedereen in zijn/ haar waarde. We luisteren, helpen en begeleiden eventueel bij vraagstukken over haar en kleding. De doorverwijzing van het gender team en de daarbij behorende hulpverleners zijn hartverwarmend. Een zeer  interessante ontwikkeling, die we al jaren op de voet volgen. We zien mensen in hun meest kwetsbare “ik” of eigenlijk de onwetendheid van wie ben ik. Ben ik wel die ik ben, ben ik niet degene die in dit lichaam thuis hoort? Allemaal vragen die men met ons deelt.

We zijn geen arts noch psycholoog of maatschappelijk werker, maar toch… Door onze generatie lange ervaringen weten wij waar ze tegen aan kunnen lopen. Vragen als, hoe vertel ik het mijn ouders, familie, op mijn werk of mijn vrienden. Het gekke is, dat de meeste mensen heel gewoon reageren en zeggen “nou dat hadden we altijd wel gedacht”. Ouders hebben het vaak moeilijk met het invullen van “hij naar zij” of andersom. Toch zien we ook ouders (vaak een moeder) meekomen die het allerbeste voor hun kind willen. Het moet eerst gaan “leven” om een plekje te krijgen.

De persoon die in het verkeerde lichaam is geboren, is zich al jaren aan het afvragen, hoe, waarom en wanneer is er de erkenning. Ouders zetten een kind met een bepaald geslacht op de wereld en dat was het dan. Samen praten, ontdekken maar ook accepteren in een mogelijke  verandering is een heel proces. Een proces die tijd en liefde vraagt.

Er zijn fantastische transvrouwen en -mannen, die een geweldig nieuw leven kregen. Een leven met de nieuwe “ik” is als een geboorte. Dat het niet altijd gemakkelijk is horen we natuurlijk. Maar toch, we hebben respect voor ieder mens en proberen iedereen in zijn/haar waarde te laten. Probeer te zijn zoals je wil zijn maar vooral…wees lief voor jezelf en durf te leven!

We nemen ruim de tijd voor alle vragen over haarwerk. Een zeer grote collectie haarwerken maakt het passen van ieder model tot een feestje. Maak een  vrijblijvende afspraak op 050/3122722

Het team van Frans Koopal staat voor je klaar.