Gepubliceerd op

Mevrouw Koopal ontvangt Koninklijke onderscheiding

Wat een bijzondere dag! Vandaag heeft Layla Koopal een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Layla: “Ik ben een trotse gelukkige vrouw. Het mooiste wat ik kan bedenken, dat zoveel mensen mij dit gunnen en dat mijn werk zo gewaardeerd wordt”.

Mevrouw Koopal is directeur/eigenaar van Frans Koopal Haarwerk en te Groningen. In 2015 zat zij 50 jaar in het vak. Naast het runnen van het bedrijf, doet zij veel vrijwilligers- en liefdadigheidswerk.

Zij is sinds 1994 vrijwilligster bij de patiëntenomroep van het Martini Ziekenhuis in Groningen. In de beginjaren verzorgde zij het schminken bij de maandelijkse patiëntenavonden, tegenwoordig verleent zij haar diensten bij bijzondere gelegenheden zoals de viering van het 60-jarig bestaan van de Martini Omroep.

Sinds meer dan 20 jaar ondersteunt mevrouw Koopal twee gezinnen in India. Zij onderhoudt niet alleen deze gezinnen, maar doneert ook geld voor o.a. het aanleggen van waterputten en andere projecten. Een paar keer per jaar reist ze naar dit deel van de wereld om te zien of het geld goed besteed wordt, maar ook om de mensen ter plekke te ondersteunen. Zij helpt dan mee op school of helpt in een gezin waar ziekte is of een kindje geboren is.

Sinds 2006 geeft zij als vrijwilligster voor de Stichting ‘Look Good…Feel Better’ niet alleen workshops in een aantal ziekenhuizen, maar is zij sinds kort ook actief lid van de klankbordgroep. Vol enthousiasme en met heel haar hart, voorziet zij de deelneemsters aan de workshops van tips en adviezen op het gebied van haarwerken. Het gaat haar er om deze vrouwen, in de vaak moeilijkste en meest onzekere periode van hun leven, weer vertrouwen te geven door er in ieder geval goed uit te zien.

Bij de Stichting Haarwensen is ze één van de steunpunten in Nederland. Via deze stichting levert zij haarwerken die weggeven mogen worden aan kinderen die door ziekte hun haar verloren hebben.

Mevrouw Koopal heeft kans gezien in de afgelopen decennia voor zeer veel (kanker)patiënten een baken te zijn, een houvast in de moeilijkste periode van hun leven. Niet zelden was het maken van een mooi haarstuk het laatste wat zij voor iemand kon en kan doen. Daarbij gaat het haar niet om het geldelijk gewin, maar om de winst die te behalen valt door iemand die zo ziek is, eruit te laten zien als vóór de ziekte.
Eigenlijk doet niemand tevergeefs een beroep op haar. Zo heeft zij graag haar medewerking verleend aan talrijke initiatieven zoals: een dag in een sportschool om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding; adviezen geven tijdens een beautydag voor kankerpatiënten; een schminkdag voor Make a Wish en geeft zij geheel belangeloos diverse workshops.

Mevrouw Koopal is een betrokken, liefdevolle, positieve vrouw, die altijd bereid is zich vrijwillig in te zetten, daar waar ze kan. Zij vindt het normaal om iets voor een ander te doen, zonder zich daar op voor te laten staan. Haar ‘stille’ werk in India is daarvan een voorbeeld. Elke minuut van haar dag is gevuld, waarvan voor een substantieel deel met vrijwilligerswerk/liefdadigheidswerk. Veel van haar vrijwillige activiteiten zijn annex aan haar bedrijf, maar dat kan ook niet anders: zonder de kennis en vaardigheden van haar werk, zou ze niet datgene kunnen doen wat ze doet.

Mevrouw Koopal wordt benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau

Categorieën: