Gepubliceerd op

Een moeder is een bijzondere vrouw

Een moeder is een bijzondere vrouw. Een moeder is vaak de verbindende factor van het gezin en zeker als iedereen uitgezwaaid is.

Nu is elke moeder natuurlijk bijzonder maar die van ons zeker. Onze moeder heeft tot haar laatste adem belangstelling getoond voor alles wat we maar konden of moesten weten. Zo ploos ze de krant van voor tot achteren en knipte alles uit wat maar interessant voor haar kinderen kon zijn. Voor ieder kind had ze een bundeltje gemaakt, zodat je bij de volgende visite het mee kon nemen. Makkelijk dat moeder alles in de gaten hield en ons op de hoogte bracht.

Moeder bekeek niet alleen de krant, maar de tv stond geregeld aan op een quiz-programma of een nieuwszender. Een bezoek aan moeder was niet alleen het delen van nieuwtjes maar altijd stond er iets lekkers klaar. Hoe deed ze dat toch? Reparaties van kledingstukken, daar draaide ze ook haar hand niet voor om. Bij een onverwachte uitnodiging, werd het gas onder de pannen uitgedraaid en stond ze al met de jas aan.

Onze moeder heeft tot hoge leeftijd meegeholpen in en voor de zaak. 6 uur s’ morgens zat ze al achter haar naaimachine om de pietenkragen te maken. Om 8 uur had ze er een paar honderd kragen gemaakt en zoals ze het zelf zei, haar kost weer verdiend. Nog steeds missen we haar pietenkragen, maar ook haar humor. Pruiken die veranderd moesten worden of de sint-pruiken en baarden, waren voor haar geen probleem om te maken. We zagen er natuurlijk steeds uit, om door een ringetje te halen, in haar zelfgemaakte kledingstukken.

Onze moeder was een kei en voorbeeld in meerdere opzichten. Het verzorgen van de vier kinderen tot het meehelpen in het bedrijf en daarnaast ook nog een geweldige gastvrouw zijn…hoe deed ze dat toch?