Gepubliceerd op

Interview RTV Noord

Op 26 april heeft mevrouw Koopal een koninklijke onderscheiding gekregen. Onderstaand het radiofragment, door RTV Noord.

Reporter: ”Het zonnetje is er lekker bij in de stad, aan de Noorderhaven. Ik sta hier bij de winkel van
Frans Koopal Haarwerken, want hier is vanochtend door de burgemeester van Haren een lintje uitgedeeld. Inge Klinkert is een van de mensen die Layla Koopal heeft voorgedragen. Mevrouw Klinkert, dat was nog een heel gedoe want ik hoorde zelfs dat jullie sinds vorig jaar bezig zijn geweest om die papierenwinkel in orde te krijgen. Hoe is dat gegaan?”

Inge: ”We hebben eerst natuurlijk gekeken bij welke organisaties is Layla allemaal betrokken…”

Reporter: ”Dat waren er nogal wat.”

Inge: ”Dat waren er nogal wat, ook organisaties waar ze vrijwillig werk voor deed, want dat is natuurlijk wel een van de voorwaarden voor een onderscheiding. Die organisaties hebben we aangeschreven, we hebben mensen gevraagd waar ze vrijwillig voor werkt om aanbevelingsbrieven aan te leveren en dat ging allemaal heel gemakkelijk. Mensen zeiden gelijk ja, dat doen we.

Reporter: ”En toen moest het richting de koning en ja, dan duurt het meestal vaak wat langer, moet het door Den Haag.”

Inge: ”Nja, de onderscheiding is gedateerd op 29 oktober 2015, we hadden eigenlijk gehoopt omdat Frans Koopal Haarwerken vorig jaar 50 jaar bestond, en Layla 65 werd de onderscheiding om het op die dag aan te bieden.”

Reporter: ”En vandaag was het wel zo ver.”

Inge: ”Vandaag was het wel zo ver.”

Reporter: ”Layla Koopal staat ernaast, zo trots als een pauw, en hij glimt mooi, het lintje. Een prachtig lintje is het natuurlijk. U zei wel honderd keer de woorden, ja zegt u het zelf maar.”

Layla: ”Ja geweldig, geweldig! Ik ben echt zo trots. We staan in de etalage met oranje van de koning, en dan krijg ik ook nog zo´n mooie onderscheiding, nou wat kan je nog meer wensen.”

Reporter: ”U heeft al heel wat tranen gelaten, van emotie uiteraard, van vrolijkheid. Waarom doet dit zoveel met u?”

Layla: ”Omdat ik dit doe vanuit mijn hart en ja als iemand je nodig heeft of dat je iets voor een ander kan betekenen dan moet je dat gewoon doen. Voor mij is dat iets wat heel vanzelfsprekend is, ik doe het vanuit mijn hart maar dat je dan op die manier beloond wordt, dat is mijn aller aller aller grootste wens. Alleen, ik dacht, dat wordt voor hele bijzondere mensen gedaan, maar niet voor iemand zoals ik.”

Reporter: ”Maar wel dus, en daarom kwam de burgemeester van Haren naar Groningen toe, want u woont zelf in de gemeente Haren. Vandaar dat de Harense burgemeester hier was. Hij heeft de oorkonde weer mee terug genomen, die gaat in de kluis. Ja en kent u de spelregels, rondom het lintje dragen?”

Layla: ”Ja, ik mag deze mooie onderscheiding alleen maar op hele speciale dagen dragen, en ik krijg dan een klein lintje en die mag ik altijd dragen.”

Reporter: ”Gaat u dat ook doen?”

Layla: ”Ja absoluut! Ik ben er veel te trots op. Ik vind het zo mooi! Ik vind het echt geweldig. Ik ben zó blij, dit is het allermooiste cadeau dat ik kan krijgen.”

Categorieën: