Gepubliceerd op

Ondernemer in beeld: Layla Koopal

Vorig jaar vierde ze haar 50-jarig jubileum in de familiezaak, en in 2016 is het 30 jaar geleden dat ze Frans Koopal Haarwerken in Groningen overnam van haar ouders. Layla Koopal voorziet, samen met haar medewerkers, klanten die te maken hebben met haaruitval (door bijvoorbeeld chemotherapie of alopecia) van een haarwerk. Layla is nog steeds zo gedreven als ze was toen ze begon in het haar­werkvak. Wilde ze nooit een ander beroep?

‘Nou, ik ben natuurlijk met het haarwerkvak opgegroeid, maar afgezien daarvan: ik mag mensen graag blij maken, en dit is natuurlijk wel een vak waarmee je veel mensen blij kunt maken. Ik vind het ook heel bijzonder dat ik dit mag doen; dat mijn gezondheid zó goed is dat ik een ander, die minder gezond is, kan bijstaan. Ik ben in de zaak met m’n creativiteit bezig, en dat betekent dat ik met mijn hoofd en mijn handen creatieve oplossingen verzin voor haarproblemen.’

Sommige van haar klanten hebben maar voor een korte tijd een haarwerk nodig, maar andere klanten blijven jarenlang klant; tot wel tientallen jaren. ‘Ik zeg wel eens: ‘Ik heb alleen maar lieve mensen om mij heen.’ Zelfs als ze tijdens chemotherapie maar een korte periode bij mij zijn, krijg ik zó’n sterke band met ze, omdat ik ze op hun moeilijkste moment mag aanraken. Ik kom immers aan hun hoofd en hun lichaam, dus dat zijn best wel intieme dingen. Als ik dan iemand een veilig en vertrouwd gevoel kan geven en kan helpen om er beter uit te zien, dan word ik daar blij van. Ik heb gewoon een mooi vak; zo simpel is het!’

In de afgelopen tientallen jaren heeft Layla de wereld van pruiken en haarwerken zien veranderen. ‘Eind jaren 60 kwamen de eerste synthetische pruiken op de markt. Dat waren dikke mutsen met dikke kabels als haar. Nu zijn het heel dunne draadjes die eruitzien als haar en zich ook gedragen als haar. En qua materiaal, kleur, binnenwerk, aanzet en draagcomfort is nu van alles mogelijk. De markt is zoveel beter geworden in vergelijking met vroeger, en ik mag daar een stukje aan bijdragen. Ik heb ieder jaar contact met een ontwerper en met fabrikanten, om te kijken wat er nóg beter en mooier kan. Dat wij nog steeds haarwerken zelf maken, is een deel van onze kracht, omdat je niet alles kant en klaar uit de fabriek kunt halen. Soms moet je namelijk een haarwerk aanpassen. We proberen perfectie te bieden voor onze klanten en zeggen nooit ‘nee’. Alles is een uitdaging en elke dag is weer anders!’
Naast haar werk in de zaak bezoekt Layla ook klanten op allerlei plekken in Nederland, en ze doet daarnaast vrij­willigerswerk voor onder andere de stichting Look Good…Feel Better, die verwendagen organiseert voor mensen met kanker. Bovendien houdt ze blogs bij en geeft ze workshops en lezingen over haarwerken. ‘Tot maart 2018 zit ik al vol met lezingen! Dat vind ik ook nuttig om te doen. De meeste mensen hebben namelijk geen idee wat een pruik is. Als ik dan vertel hoe goed iemand er met een haarwerk kan uitzien, opent dat hun ogen; zeker als ik na de pauze een metamor­fose laat zien. En onlangs heb ik ook nog de nieuwe haarwerklijn ‘Di Layla’ op de markt gebracht. Er is zoveel te doen… Mijn leven is te kort om alles te doen wat ik leuk vind!’

Lees het originele artikel hier: ‘Ondernemer in beeld: Layla Koopal