Gepubliceerd op

In een pyjama (lees: kaal) over straat?

Als je in het ziekenhuis ligt en je draagt de hele dag je pyjama is dit normaal, maar zou je ook met je pyjama over straat gaan?

Een mutsje of een haarwerk?
Soms vraagt men aan ons of ze wel een pruik/haarwerk nodig hebben bij een chemo of bestraling, of dat een doekje of mutsje genoeg is. Een doekje of mutsje is zeker een must voor de nacht. Bij de eerste haren die uitvallen heeft u ’s nachts bij het omdraaien met een mutsje geen last van losse haren. Deze haren worden opgevangen in het mutsje en deze kunt u er ’s morgens weer uitschudden. Indien er geen haren meer op het hoofd zitten, is het van belang om je hoofd te beschermen en te verzorgen.

Tijdens de chemokuur of bestraling bent u erg kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Via het hoofd verliest u namelijk veel warmte (kijk maar eens naar pasgeboren baby’s, deze krijgen ook vaak een mutsje op). Vervolgens komt er een periode dat u zich goed voelt en even niet wil denken aan ‘ziek’ zijn.

Maar, wat gebeurt er als u met een doekje over straat loopt? Mensen gaan het ‘ziek zijn’ herkennen en (goedbedoelde) vragen stellen. Soms wilt u even als uzelf over straat lopen en niet als degene die ‘ziek’ is.

Geen lastige vragen meer
Met een haarwerk ziet u er weer uit als ‘uzelf’. Het duurt ongeveer een jaar, vanaf het moment van haaruitval tot het moment dat u weer een kapsel heeft. In dat jaar gebeuren er niet alleen nare dingen. Er gebeuren juist ook leuke dingen zoals een dagje uit, een partijtje of andere festiviteiten.

Degene in uw directe omgeving accepteren uw kale bolletje of doekje zonder vragen te stellen. Vergelijk het met het ziekenhuis. Als u daar met uw pyjama over de gang of in de hal loopt, zal niemand vragen stellen over waarom u niet aangekleed bent. Ga in uw pyjama buiten zitten en mensen zullen naar u kijken en vragen stellen. Vragen waar je niet altijd op zit te wachten.

Met een haarwerk of pruik heeft u de keuze om zelf te bepalen of en wanneer u een haarwerk/doekje gaat dragen. Met een haarwerk bent u niet, zoals u wel zou zijn met een doekje, ‘zichtbaar ziek’. De keuze is voor iedereen gelijk en gelukkig zijn er zoveel mooie haarwerken waar u bij Frans Koopal een keuze uit kunt maken. Uzelf zijn en niet ‘zichtbaar ziek’.

Kijk naar de mogelijkheden vooraf (zolang je nog haar hebt) en beslis dan waar je het komende jaar mee gaat lopen. Wij van Frans Koopal laten alle mogelijkheden zien, zodat u een goed keuze kunt maken.

Categorieën: