Gepubliceerd op

My hair is my secret

Artikel in Lourens Magazine herfsteditie 2018, p. 118, 119

Een kaal hoofd. Het komt altijd te vroeg. Zeker bij mannen, die er voor een belangrijk deel hun zelfvertrouwen aan ontlenen. Zie er de geschiedenis maar op na: mannen met macht, waren mannen met haar. Lange baarden, een woeste snor en vooral: een weelderige haardos. Haar stond in de westerse wereld eeuwenlang synoniem voor kracht.

Anno 2018 ligt het gelukkig allemaal wat genuanceerder, maar nog altijd wordt aan een mooie, volle hardos een positieve waarde toegekend. Het uiterlijk is nu eenmaal belangrijk, al was het maar omdat je nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk. Wie kalende is, is daar maar al te vaak niet happy mee.

Kale plekken

Wat te doen aan die (opkomende) kaalheid? Layla Koopal van Frans Koopal Haarwerken: “In het begin zie je dat het nog aanwezige haar over de kale plekken wordt gekamd. Dat camoufleert het weliswaar enigszins, maar bij de eerste de beste windvlaag ligt de kale plek toch weer open en bloot.

Een volgende stap is dan het laten aanmeten van een haarstukje. In het recente verleden was dat een toupet. De techniek om een perfect haarwerk te maken stond echter nog in de kinderschonen en niet voor niets kreeg een toupet de bijnaam ‘haartapijtje’. Zo zag het er ook uit. Van grote afstand zag je al dat het kunsthaar was en dichtbij keek je zó op het weefsel. Bovendien verkleurden ze op den duur ook, die haartapijtjes.”

Probleem

Een andere, structurele oplossing is haarimplantatie. “Inderdaad een effectieve, maar kostbare methode”, erkent Layla. “Probleem is bovendien dat de drager over voldoende eigen donorhaar moet beschikken.” Waarop voor de kalende man eigenlijk maar één oplossing overblijft: de tondeuse in het resterende haar zetten en verder gaan met een volkomen gladgeschoren schedel.

Layla: “Zo’n radicale ingreep is eigenlijk een negatieve keuze. Omdat er geen alternatief is. Ja, een baard laten staan, zodat je toch wat kunt stylen. Een baard is echter momenteel hot, maar wie kan zeggen of dat over drie jaar ook nog zo is? Misschien is het dan wel hopeloos passé. Wat dan overblijft is het dragen van een pet. Maar of de kalende man daar nu zo blij van wordt?”

Secret Hair

Voor al die kalende mannen die dolgraag weer eens met handen in het eigen haar willen zitten, is er het concept Secret Hair. Een haarwerk gemaakt van écht haar, dat als gegoten zit en onder elke conditie gedragen kan worden.

“De ontwikkelingen in het maken van sublieme haarwerken is de afgelopen jaren razendsnel gegaan. Het is geweldig als je ziet wat er allemaal mogelijk is! Ik zit al meer dan een halve eeuw in dit vak, maar sta vaak met stomme verbazing te kijken naar de fantastische resultaten. Echt haar of een haarwerk van echt haar: het lijkt er haast niet meer toe te doen. Zó mooi zijn ze.”

Met Secret Hair wordt de gang naar Frans Koopal Haarwerken net zo’n vertrouwde traditie als eerder die naar de kapper. “Bij het eerste bezoek meten we het haarwerk perfect aan. Daarna is één keer in de zes tot acht weken voldoende. Het nog aanwezige haar groeit namelijk door en moet bijgeknipt worden.”

Enthousiast

“Al met al duurt het dan zo’n anderhalf uur en sta je weer blij buiten met een hoofd vol haar. We hebben inmiddels heel wat mannen een haarwerk van Secret Hair aangemeten en ze zijn zonder uitzondering super enthousiast. De meeste gehoorde reactie is: “Ik ben zo blij met mijn nieuwe haar! Eindelijk heb ik weer haar dat ik kan stylen”. Haar geeft kracht, bescherming en zelfvertrouwen. Het is mooi dat wij als haarwerkers de mogelijkheid en de kennis in huis hebben om die eigenschappen een oppepper te mogen geven.”

Categorieën: