Gepubliceerd op

‘Jaarlijks vinden we elkaar rond Sinterklaas’

Uit het jubileum magazine “Layla 55 jaar haarwerker”

Het zal meer dan 35 jaar geleden zijn dat ik als jonge jongen wel interesse had in een grime-cursus. En er was een firma Koopal in de stad die deze aanbood. Hier maakte ik voor het eerst kennis met Layla Koopal, een vrouw die bevlogen vertelde over haar vak en ons probeerde de fijne kneepjes van het grimeren bij te brengen.

Ik herkende Layla wel gelijk! Ze kwam immers met haar man Erik vaak in het restaurant eten waar ik destijds werkte.

Het grimeren was voor mij geen blijvertje, maar de andere facetten van haar boeiende bedrijf raakten me des te meer. Haarwerken verzorgen en haar grote liefde voor alles rond Sinterklaas bleken wél grote raakvlakken tussen ons beiden.

Dit resulteerde in een belangstelling voor alles wat met haarwerken te maken had, en vooral in het knopen van baarden en pruiken. Op een gegeven moment vroeg Layla mij of ik wilde assisteren op de Jaarbeurs in de stad Groningen. 10 Dagen lang demonstreren van haarwerken en proberen haaraanvullingen te verkopen. Dit lukte wonderwel goed en het grootste compliment dat ik kreeg van klanten, was de opmerking ‘Ja, maar u bent kapper…’, wat geenszins het geval was!

In de jaren daarna hebben we samen nog de ‘Frans Koopal pruiken en kostuumshow’ op de planken gezet, ook weer tijdens een Jaarbeurs. 4 Shows per dag, 10 dagen lang. Als ik nu bepaalde muziekstukken op de radio hoor, denk ik nog steeds aan die show terug.

Uiteindelijk resulteerde onze vriendschap in het samenwerken tijdens de sinterklaasperiode. Layla grimeert, plakt baarden en snorren, en ik kleed de goedheilig man aan. Eerst deden we dat aan de Muurstraat op een bovenetage en nu in het pand boven de zaak aan de Noorderhaven.

We zien elkaar wel niet elke dag, maar in díé periode van het jaar vinden we elkaar weer en, dat is het mooie, voelen we elkaar aan. Want iedere Sint is weer anders en heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Maar samen zorgen we er, met het hele team, voor dat ieder tevreden de deur uit gaat. Dat de vakkennis van Layla en zorg voor de Sint daarbij vooropstaat, is voor mij een reden om elk jaar weer tijd vrij te maken om deel uit te maken van de ‘Koopal-familie’!

Anne de Jonge