Gepubliceerd op

Echt haar of synthetisch haar

Er zijn haarwerken van echt haar en synthetisch haar. Hieronder korte uitleg over beide soorten haarwerken.

Echt haar

Voor een haarwerk is het afgeknipte haar van 1 persoon onvoldoende. Daarom wordt haar van meerdere personen gebruikt. Dit levert ook meteen de eerste uitdaging. Elk persoon heeft uniek haar qua dikte, stijlheid, kleur, broosheid, enzovoort. Om dit zo goed mogelijk te krijgen voor een haarwerk worden een aantal stappen doorlopen.

  1. Remy maken. Dat wil zeggen dat alle haren kop-staart gelegd worden, zodat de schubben allen dezelfde kant opwijzen. (Anders wordt het een klittenboel).
  2. Veredelen. Tijdens dit proces worden de beschadigde schubben van het haar verwijderd. Dat is een chemisch proces. Hierdoor wordt het haar gladder en ook meteen gereinigd.
  3. Haar kleuren. Niet alleen heeft ieder persoon een ander kleur haar, ook elk haar heeft verschillende kleuren. Door beïnvloeding van o.a. zon en water heeft het einde van het haar een andere kleur dan begin van het haar. Met haarverf wordt deze verschillende haarkleuren (van personen en van begin tot eind) naar 1 haarkleurnuance gebracht.

Soorten echt haar

Er zijn 4 categorieën echt haar die gebruikt worden voor haarwerken.

  • Negroïde haar. Kenmerken: grove structuur, kroes. Kleur: zwart. Dit haar wordt gebruikt voor haarwerken van kroeshaar.
  • Mongoloïde haar Chinees: Kenmerken: fijn tot grove structuur, steil. Kleur: zwart. Hier is het meeste haar van voorhanden en wordt dan ook het meeste gebruikt. Het kan voor bijna alle haarwerken gebruikt worden, behalve voor blonde haarwerken met lang haar.
  • Mongoloïde haar Indiaas: Kenmerken: medium tot grove structuur, steil tot golvend. Kleuren: bruin en zwart. Het aanbod hiervan wordt steeds groter, waardoor dit haar in opkomst is. De bruine haren zijn ook geschikter dan de zwarte Chinese variant voor blonde haarwerken.
  • Kaukasische haar. Kenmerken: fijn tot grove structuur, steil tot krullend. Kleuren: alle kleuren van blond tot zwart. Dit is het meest veelzijdige haar en geschikt om alle haarwerken te verwerken. 

Wil je meer weten hoe het maken van haarwerken van echt haar gaat, lees en kijk dan De reis van een vlecht van haardonor naar haarontvanger.

Synthetisch haar

Synthetisch haar is een polymeerproduct. De meest gebruikte synthetische vezel is een streng van polymeren en is in het algemeen vervormbaar bij een temperatuur van 100 graden Celsius. Er worden draden getrokken van deze vezel tot ze zo dik zijn als een haar. Alle denkbare kleuren en kleurnuances zijn er te maken.

Tegenwoordig is synthetisch haar niet meer van echt te onderscheiden. Sterker nog, het heeft nu een hogere kwalificatie dan echt haar. Dit komt omdat synthetisch haar in alle kleuren en vormen verkrijgbaar is en minder verkleurd als echt haar. Tevens is het onderhoud van synthetisch haar eenvoudiger dan dat van echt haar.

Bij het maken van dit artikel is gebruik gemaakt van het blog Haarwerken maken van Haarproblemen.nl