Gepubliceerd op

Confectie haarwerk versus Maat haarwerk

Net zoals bij kleding is er bij haarwerken ook sprake van confectie en maatwerk. Hieronder de grootste verschillen (confectie haarwerk versus maat haarwerk).

Confectie haarwerk

Dit zijn haarwerken die ‘on stock’ liggen. Deze haarwerken worden in diverse oplages gemaakt met een bepaalde kleur en model. Het betreft alle soorten haarwerken als pruiken, toupets, haaraanvullingen en haar extensions. Omdat het belangrijk is dat een haarwerk goed aansluit bij het hoofd, wordt een confectie haarwerk achteraf passend gemaakt naar het hoofd van de drager.

Het grootste deel van deze haarwerken zijn van synthetisch haar. Alhoewel de laatste jaren steeds meer confectie haarwerken komen van echt haar. Meer informatie over synthetisch en echt haar is te lezen in ons blog ‘Echt haar of Synthetisch haar‘.

Confectie haarwerken worden machinaal geknoopt en zijn in verschillende kwaliteiten, afhankelijk waar je het voor wilt gebruiken. Voor gebruik bij toneel zijn bijvoorbeeld hele andere eisen dan voor een kankerpatiënt.

Het voordeel van confectie haarwerk is dat het snel (direct) leverbaar is, wat erg prettig is als je bijvoorbeeld door een chemokuur of bestraling je haar verliest.

Maat haarwerk

Een maat haarwerk ligt niet op voorraad maar wordt specifiek voor die persoon ontworpen en gemaakt. Deze wordt dus niet achteraf passend gemaakt, maar meteen bij het beginstadium.

Deze haarwerken worden met de hand geknoopt om de simpele reden dat het niet rendabel is om dit machinaal te doen. Elk segment en kleur dient dan namelijk opnieuw ingesteld te worden. Hoe netjes een maat haarwerk ook geknoopt is, er is altijd verschil te zien met een machinaal geknoopt haarwerk. (Goed te zien door het haarwerk aan de binnenkant te bekijken, dan zie je keurig rechte banen bij een machine). Overigens moet ik er wel bij vermelden dat ook handwerk erg netjes en recht kan en gaat, maar mensen zijn nu eenmaal geen machine en kunnen die precisie niet evenaren. Juist omdat handknopen nooit zo mooi in rechte banen gaat als machinaal lijkt het ook natuurlijker.

Het gevolg van het handknopen is ook dat tijd kost en daarmee een langere levertijd. Je kunt immers niet van te voren beginnen. Dit soort haarwerken zijn daarom bijvoorbeeld geschikt voor mensen met Alopecia.

De verschillen in een overzicht

Confectie haarwerkMaat haarwerk
Achteraf passend gemaaktOntworpen per persoon
Machinaal geknooptMet de hand geknoopt
Snelle levertijdLange levertijd
Verschillen Confectie haarwerk Maat haarwerk

Bij het maken van dit artikel is gebruik gemaakt van het blog Haarwerken maken van Haarproblemen.nl