Gepubliceerd op

Buffelhaar en bekende mensen

Nog steeds realiseer ik me niet, hoeveel (bekende) mensen ik ken waar ik mee heb mogen samenwerken. Mensen waar ik fantastische producties mee heb mogen maken. Artiesten die later erg beroemd zijn geworden of al waren toen wij ze schminkten. Als ik me realiseer wat er allemaal onder mijn handen heeft gezeten voor grime en kapwerk is het veel, zeg maar heeeeel veel. Zowel theater, film als tv producties. Ook vandaag kreeg ik het verzoek van collega grimeur Arjen van de Grijn of ik ook nog buffelhaar in huis heb wat hij van mij kon overkopen.

Sint intocht op tv

Buffelhaar is het duurste haar wat er bestaat en voor meerdere doeleinden geschikt. Zo ook deze streng buffelhaar die voor de nieuwe sinterklaas productie wordt gemaakt als de tv Sint (intocht). Samen hebben we vele mooie producties mogen maken voor tv, film en theater tijdens onze opleiding voor toneel kapper grimeur. We zijn van dezelfde leeftijd en hebben ook dezelfde passie voor ons vak. Arjen heeft, samen met mij, vele tv programma’s van grime en kapwerk mogen voorzien. We kunnen ons vak niet stoppen omdat het zoveel energie geeft. Heerlijk om elkaar te ontmoeten en de passie voor ons vak te kunnen delen. Super blij was Arjen dat ik nog buffelhaar in huis heb, zodat hij nu aan het werk kan als pruikenmaker en grimeur. Dus als sinterklaas in Nederland aankomt heeft hij het buffelhaar van Frans Koopal!

Herkomst en gebruik van buffelhaar

Graag delen we liefde voor het vak en willen graag mensen blij maken. (Ps. Buffelhaar komt van de buffel die net als schapen worden geschoren en dus niet geslacht worden voor het haar). Vroeger werden de pruiken – die gedragen werden door de rechters uit Engeland – ook gemaakt van buffelhaar. De musical “the CAT’s, zijn ook meerdere creaties gebruikt van buffelhaar. Buffelhaar wordt gebleekt om te gebruiken voor Sinterklaas. Dit haar gaat een mensenleven mee, mits goed bij goed gebruik.

Kortom, het is maar goed dat je collega’s zeggen: “Hé, je hebt toch wel hele bijzondere prestaties(dingen) geleverd.” Oeps … dit is wel een momentje van herinneringen die ik soms vergeet of heel gewoon vind. Nou ja, ik ben best wel trots als ik erover nadenk, maar of het zo bijzonder is?

Layla Koopal