Gepubliceerd op

Kaal voor je twintigste

NOS heeft heel mooi beeld gebracht wat het doet met mensen om (veel te) vroeg kaal te worden. Het maakt zo onzeker, helemaal als je voor je pubertijd al te maken krijgt met haarverlies. Zoveel verborgen verdriet. 

Wij zijn zeker niet de enige die het druk hebben met thema’s als haarverlies, kaalheid en haarwerken. Ook NOS publiceerde onlangs een artikel en video met verhalen van twee heren en een dame die voor hun 20ste al te maken hadden met haarverlies.

“Technisch gezien, zeg ik altijd, is het niet kaal. Overal staat nog haar, maar het zijn mini-haartjes, dus het lijkt natuurlijk gewoon kaal.”

Frerik Kampman (30 jaar)
“Toen het begon te dunnen, was ik 17. Ik was toen niet de meest zekere jongen. Ook vlak daarna toen ik ging studeren, dan ontmoet je nieuwe mensen…en ben je heel erg bezig met wat voor indruk maak ik op mensen. Eigenlijk vond ik het in het begin dus vervelend als mensen erover begonnen, want ik was het zelf nog aan het ontkennen, ik wilde het er gewoon niet over hebben. Het heeft wel een paar jaar geduurd voordat ik het van me af heb gezet. Dat was met name toen ik het helemaal kort ging doen. Één keer had ik een afspraak bij de dokter die zei: Het enige dat helpt is het slikken van vrouwelijke hormonen. Maar dat is gepaard met borstgroei, minder potentie, hogere stem. Dat wil je niet als je net een beetje uit de pubertijd bent. Ik was zielsgelukkig toen ik baardolie in mijn baard kon smeren. Toen kon ik eindelijk haarproducten kopen.

“Ik denk dat ik kalend werd vanaf mijn twaalf, dertiende. Steeds grotere inhammen en m’n haar vooraan dat steeds dunner werd.”

Willem Genuït (27 jaar)
‘Je haar groeit naar beneden of niet?’ en ‘kale’. Toen ik nog diepe inhammen had en m’n haar wat langer, toen vond ik dat echt niet chill. Wat deed je dan? Vooral proberen te negeren. Door het te negeren hoop je dat het stopt. Ik heb wel eens gekeken naar haarimplantaten, maar als ik kijk naar de prijs… dan denk ik: dat is het me absoluut niet waard. Het enige waarom ik jaloers ben op mannen met haar is omdat je er dan dingen mee kan doen. Tof laten knippen, dat kan je niet als je kaal bent, want er is maar één modus en dat is kaal. Met een baard kan dat wel.

“Een haarwerk, elke morgen plak ik wimpers op, die haal ik er ’s avonds weer af. Mijn onderwimpers teken ik met eyeliner en ik heb mijn wenkbrauwen getatoeëerd.”

Tecilla Nebig (23 jaar)
Alopecia is dat je lichaam vecht tegen je eigen haar. Mijn witte bloedcellen vallen mijn haarzakjes aan, daarom valt mijn haar uit. Ik was bij een vriend, die is kapper. Hij ging door mijn haar heen en ontdekte dat ik veel kale plekjes had. dat was in februari en in september had ik nergens haar meer… ook geen wimpers, geen wenkbrauwen. Ik denk dat ik dat het allermoeilijkste vond…om je weg te vinden om er zo normaal mogelijk weer uit te zien eigenlijk. Ik kies er niet voor om een hele dag kaal op stap te gaan. Als ik bijvoorbeeld de hond uit ga laten of ergens even snel heel moet…dan wil ik best zonder haarwerk de deur uit, alleen om echt een hele dag weg te gaan…zonder haar, nee, dat doe ik niet. Ik oef me niet te scheren, ik kan heel vaak van haarkleur wisselen. En als ik het warm heb dan zet ik hem gewoon af. Er zijn zoveel enge ziektes en enge dingen die kunnen gebeuren. Dus als ik mijn hele leven lang kaal ben en voor de rest niets, dan vind ik het heel prima.

Als we dit soort verhalen horen dan worden wij er aan herinnert waar we het voor doen. Wij geven met heel veel liefde mannen en vrouwen hun haar terug. Zodat ze zich niet langer hoeven te verdedigen of opmerkingen hoeven aan te horen. Dat ze blij zijn met wie ze zijn. Er zijn zoveel mooie oplossingen. Nieuwsgierig? Voel je vrij om een keer langs te komen voor een intakesessie.

Bekijk hieronder de video en lees het artikel: “Waarom zij ‘He kale!’ niet hoeven te horen

Aanmelden intakegesprek

U kunt zich kosteloos aanmelden voor een intakegesprek. Laat uw gegevens achter en we nemen contact met u op voor het maken van een afspraak. Laat uw telefoonnummer ook even achter, zodat we u kunnen bellen en direct een datum kunnen prikken. We gaan dan in een aparte ruimte zitten zodat we rustig met u kunnen kijken welke mogelijkheden bij u passen.

Ja, ik wil me graag aanmelden voor een privé sessie

Contact
Categorieën: