Gepubliceerd op

Een chemohoofd is wat ik zie

Ons vak is zo bijzonder. Niet alleen om het uit te oefenen. Ook de ervaringen die met ons gedeeld worden zijn heel speciaal. Mia schreef haar ervaring uit en we kregen toestemming om deze op onze website te zetten. Dank voor het delen. Hopelijk kunnen veel andere dames door jouw verhaal gesteund worden. 

Waarom ik?

Ik onderdruk de tranen en duw het kussen weg waar talloze haren op liggen. Mij zou dat niet gebeuren, ik had immers de “coolcap” behandeling gehad. Waarom nu – met een feestje in het vooruitzicht- en waarom ik? Diep teleurgesteld kijk ik in de spiegel. Een chemohoofd is wat ik zie, met haar wat alle leven en glans heeft verloren. Mijn haar durf ik niet eens meer te kammen of te wassen.

Moed inspreken

Terwijl ik voorzichtig aan mijn eens zo mooie haar kom, schrik ik nog meer. Hele plukken heb ik in de hand. Dit verdien ik niet, nee niemand verdient dit. Ziek zijn en er ook ziek uit zien, dat wil ik niet. Kom op meid, spreek ik mezelf moed in. Ik maak een afspraak met Frans Koopal. De stem aan de andere kant zegt mij dat ik diezelfde dag nog terecht kan en verzekerd mij dat ik met een haarwerk naar huis kan gaan, als ik dat zou willen. Hoezo?? Ik die altijd zo trots was op mijn uiterlijk, wil echt niet met zo’n ”kale kankerhoofd” gaan lopen.

Haarwensen

Ik kleed me aan en ga naar Groningen. Terwijl ik de auto parkeer voor de deur, zie ik al vele pruiken in de etalage staan. Zenuwachtig kijk ik om me heen en loop nog een stukje door om vervolgens toch naar binnen te gaan. Mijn hart klopt me in de keel, wat is dit toch erg. Terwijl ik vriendelijk ontvangen wordt met koffie en wat lekkers, kijk ik mijn ogen uit. De mevrouw is aardig en legt rustig uit wat de mogelijkheden zijn en vraagt naar mijn wensen. Hoezo wensen? Ik wil weer gezond zijn en mijn haar terug… denk ik nog boos.

Haarwerken passen

Terwijl ik naar de pruiken kijk die in dozen voor mij uitgestald worden, valt mijn blik gelijk op het model en kleur wat sprekend lijkt op mijn eigen haar. Terwijl ik dat model als eerste opgezet krijg valt er een last van mijn schouders. Ik kan de tranen niet meer tegen houden. Dit ben ik echt! Dit is het haar wat ik altijd heb gehad. De doos met tissues staat er blijkbaar niet voor niks. Als ik weer wat gekalmeerd ben krijg ik nog meer (haarwerken) modellen op. Ik begin er zowaar lol in te krijgen en moet zelfs lachen om de verschillende mogelijkheden. Nummer een blijft toch mijn favoriet.

Last van de schouders

Ik geef de verkoopster een compliment en verontschuldig mij voor mijn sceptische houding. Wat heb ik er tegenop gezien om deze stap te maken, er valt een hele last van mijn schouders. Hoe anders voelt het nu? Trots en met opgeheven hoofd kijk ik nu weer naar mezelf. Voor de nacht heb ik een lekker zacht mutsje van bamboe materiaal. De volgende morgen kijk ik weer naar mijn kussen….en duik er nog even lekker in. Geen zorgen meer, straks ….ja straks kleed ik me aan en zet ik mijn nieuwe “haar” op. Dank aan het team van Frans Koopal voor het geduld en de uitgebreide keuze, jullie hebben mij enorm goed geholpen.