Gepubliceerd op

Ik wil geen pruik, maar een haarwerk!

Een  verzorgde dame, die met haar echtgenoot de winkel betrad, was heel duidelijk: “Ik wil geen PRUIK maar een HAARWERK!”
Een geweldige openingszin! Nadat we het echtpaar van koffie met wat lekkers hadden voorzien, kon het passen beginnen. We vroegen aan mevrouw, wat volgens haar het verschil is tussen een pruik en een haarwerk. Ze keek ons heel verbaasd aan…”Weet u dat niet? Een pruik kan je zien en een haarwerk is onzichtbaar. Ik wil niet zo’n dooie marmot op mijn hoofd.”

Verschil tussen pruik en haarwerk

Een hele mooie beschrijving van hoe zij het beleefde. Wij legden uit dat een pruik in de volksmond vaak wordt verward met een haarwerk. Een haarwerk heeft een andere functie dan een pruik. Een haarwerk wordt gedragen door mensen die het iedere dag dragen uit noodzaak of uit gemak. Een pruik wordt vaak in de theaterwereld gebruikt en heeft daarmee een ander doel.

Weer naar mezelf kijken zonder verdrietig te worden

“Het is mij nu duidelijk, laten we maar van start gaan” zei de dame ongedurig. Ik wil dus echt een haarwerk en het moet onzichtbaar zijn! Nadat we een uitleg hadden gegeven wat de voor en achterkant van een haarwerk is, kon het passen beginnen. Al bij het eerste haarwerk, was mevrouw tot tranen geroerd. “Dit maakt mijn leven zoveel leuker”  riep ze blij verrast. “Nu kan ik weer naar mezelf kijken zonder verdrietig te worden. Elke week naar de kapper, en als je pech hebt, is het na een regenbui al niet meer netjes. En wat te denken van de kapperskosten? Het gaat me niet om het geld, maar ik wil er graag verzorgd uitzien.

Vergoeding

We vertelden mevrouw over de vergoeding van de zorgverzekering. Een verwijsbrief van de (behandelende) arts is belangrijk om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Na nog een aantal haarwerken gepast te hebben, koos mevrouw voor het eerste haarwerk. Een paar keer zelf het haarwerk opgezet en uitleg over de verzorging, een tasje met onderhoudsproducten en een beschrijving. We vertelden er ook nog bij dat we graag een gratis controle (na ongeveer 6 weken) willen uitvoeren. Nadat we uitvoerig werden bedankt en toestemming hebben gekregen om de foto ’s en het verhaal te plaatsen, verliet een heel gelukkig echtpaar de zaak.

Dit zijn toch geweldige momenten uit het vak van HAARWERKER.