Gepubliceerd op

Ik heb meer tijd met Layla doorgebracht dan met mijn eigen man

Wie kent haar niet: dat kleine, pittige vrouwtje? Of je nu in Portugal zit of in Nederland: Layla Koopal kom je overal tegen. Dat komt door haar grote diversiteit aan werkzaamheden: lesgeven, presentaties, carnaval, Sinterklaas, tv, theater, operettes, ballet en ga zo maar door.

Bijna mijn leven lang ben ik en werk ik met Layla. Je kunt wel zeggen dat we een getrouwd / ongetrouwd stel zijn. Ik denk dat ik meer tijd met haar heb doorgebracht dan met mijn man en kinderen. Dat betekent dus ook dat wij heel veel samen hebben meegemaakt. Layla is een ongelofelijk sterke, creatieve en onverwoestbare vrouw, die al op jonge leeftijd haar grote liefde heeft moeten missen: een markante man met een evenzo markante snor.

Ik kan wel een boek schrijven over mijn plek binnen het bedrijf Koopal, over de groei die we hebben gemaakt, maar ook de metamorfose die we hebben ondergaan na een grote verbouwing die Layla toch aandurfde en die ons bedrijf een heel ander karakter gaf. Layla en Frans Koopal Haarwerken zijn een begrip geworden in Nederland en ver daarbuiten.

Toen ik begon bij Frans Koopal Haarwerken, was het bedrijf nog van de ouders van Layla. Het was een heel bijzondere haarwerk- en theatershop. Het was een heel andere wereld dan het kappersvak waar ik ben begonnen. Pa en moe Koopal hadden een druk bestaan, woonden in de stad en hadden een boerderijtje in Uffelte, waar ze in de weekeinden heengingen.

Het punt is dat ze nogal dierenvrienden waren: ze hadden 3 honden en op de boerderij een geit en kippen. Maar wat doe je als je weer naar de zaak moet?

Welnu, dan neem je alles toch maar mee… We hadden een werkruimte van ongeveer 11 vierkante meter.

Daar werkten we dan tussen de kippen, de honden en de geit. De geit stond in een grote doos, maar zoals je weet: een geit eet alles. Dus de doos werd steeds kleiner, met als gevolg dat de geit er ook uit kwam. Nu ik dit zo opschrijf denk ik bij mezelf: het lijkt wel een fantasieverhaal. Ook hebben we in deze periode een heel grote trouwpartij verzorgd omdat Appingedam 1000 jaar bestond, dus iedereen werd gekapt en geschminkt. Layla heeft later de zaak van haar ouders overgenomen en ook met haar heb ik een enerverende tijd gehad. Sinterklaas en de operettes waren de rode draad door Frans Koopal. Ondertussen werden de haarwerken ook steeds mooier en moderner, met prachtige kleuren en nieuwe methodes, zodat we de jongere generatie die door ziekte of plotseling haaruitval beter konden helpen en het haarwerk uit het stoffige imago konden halen.

Layla had al jaren een klant met alopecia totalis bij wie ik wel wat zag in een nieuw product genaamd ‘cyber hair’. Dit is een vezel maar met de eigenschappen van echt haar. Het maken van de mal voor dit haarwerk gebeurt met een ronde plaat die je op een verwarmd element legt, zodat het materiaal zacht wordt. Dan trek je het over het hoofd en als het gaat afkoelen, komt er een perfecte vorm in van het hoofd. Op een gegeven moment kwam Layla met haar hoofd om de deur. Ze keek nogal benauwd en zei: ‘Ik krijg het er niet meer vanaf!’ Ze had het te lang laten zitten en nu was het vacuüm getrokken en zat het muurvast. We gingen samen naar de paskamer, waar de jongedame met een vliegende schotel op haar hoofd zat, waarop ik me niet meer goed kon houden, want het zag er zó komisch uit.

Voor de klant was het natuurlijk niet zo mooi, maar gelukkig was het een nuchtere vrouw die niet in paniek raakte. In gedachten zag ik al dat we naar het UMCG moesten gaan omdat het muurvast zat. Maar gelukkig is het ons toch gelukt, na wel een uur met haar bezig te zijn geweest, om het weer van haar hoofd te krijgen. De klant heeft er gelukkig niets aan overgehouden, maar we waren allemaal heel erg opgelucht en konden er gelukkig allemaal om lachen. Mevrouw is nog steeds klant bij ons.

Heel bijzonder waren al deze jaren, waarin wij zoveel mensen weer een stukje zekerheid hebben mogen geven, want je haar is zó’n belangrijk iets. Daar kom je pas achter als haarverlies je overkomt. Dat maakt ook dat wij geestelijk rijker worden van alle verhalen die bij ons in de paskamers voorbijkomen. Het is heel bijzonder om daaraan te mogen meewerken. We hebben veel gelachen, maar ook gehuild en waren ook weleens boos op mekaar, maar ja, dat komt doordat je elkaar al zo lang kent.

We hebben veel geleerd en veel gegeven, en dat maakt ons tot een uniek stel. Layla, bedankt!

Carolien Patti-Waellapea, medewerker Frans Koopal Haarwerken

Meer weten over werken bij Frans Koopal Haarwerken? Neem contact op of zoek op vacature in de zoekbalk.