Gepubliceerd op

Frans Koopal als grimeur

Uit het jubileum magazine “Layla 55 jaar haarwerker”

De kennismaking met de firma Frans Koopal begon in 1973, toen ik als lid van de toneelvereniging ‘De Blauwe Spelers’ een grimecursus bij Frans Koopal volgde.

Omdat wij in 1977 voor ons toneelstuk ‘Intimiteiten’ haarwerken nodig hadden, kwamen we uiteraard weer bij Frans Koopal terecht. Hij wilde ons weleens zien spelen en heeft toen aangeboden ons te grimeren.

Vanaf 1983 werd Frans onze vaste grimeur. Maar naast Frans was daar ook altijd zijn vrouw Annie, die voor de haarwerken zorgde. Tientallen foto’s getuigen van het vakmanschap van beiden. Mede daardoor durfden wij ook steeds betere en moeilijker stukken in ons domicilie De Grunneger Sproak te spelen. En wanneer beiden verhinderd waren, sprong één van de dochters van Frans in!

Voor ‘De Blauwe Spelers’ viel na 44 jaar, op 1 januari 1990, het doek. Maar de vriendschap met Frans en Annie bleef. En niet alleen met hen, maar ook met de kinderen. Wat zouden hun ouders trots geweest zijn wanneer zij gezien zouden hebben, hoe Layla hun bedrijf uitgebreid en ontwikkeld heeft tot datgene wat het nu is!

Truus van Dalen-Lanting