Gepubliceerd op

Haar voor haar

Ronleiding Frans Koopal Haarwerken

Als pruikenmaker ben je bezig om haar voor haar te knopen op een montuur (netje). Het is een tijdrovende bezigheid die niet alleen precisiewerk is maar ook veel geduld en inzicht vraagt. Er zijn nog maar heel weinig echte pruikenmakers aan het werk. De meeste (confectie) haarwerken komen uit Aziatische landen. In Nederland is het een uitstervend beroep. Aangezien we al drie generaties het vak uitvoeren en doorgeven aan de volgende generatie,  betekent dat we een  passie voor het vak hebben.

Om een goed maatwerk te kunnen leveren gaat er een heel traject aan vooraf. Allereerst moet je weten wat de vraag/ wens van de klant is (een klein stukje of een heel haarwerk/pruik). Vervolgens bepaal je het model en zoek je de kleur uit. Er wordt maat genomen of een mal gemaakt. Hierbij teken je de richting van de haren in. De scheiding of kruin worden gemarkeerd en aan gegeven hoe de bevestiging moet zijn. Voorts is het belangrijk om in te tekenen wat voor, achter, links en rechts moet zijn.

De volgende stap is het sorteren van de haren. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. De lengte, kleur en dikte van de haren zijn belangrijk om een mooi haarwerk te maken. Vanwege de haarstructuur, gebruiken we het liefst gebruiken we Europees haar ook wel Kaukasisch haar genoemd (is dunner van structuur en past bij de wensen van veel van onze klanten.)

Bij grijs haar is het moeilijk om aan de lengte te komen. (Grijs haar is pigment loos haar.) In geval van nood gebruiken we buffelhaar. Buffelhaar wordt ook gebruikt voor Sinterklaas pruiken en baarden, theatervoorstellingen (musical the Cats) en vroeger bekend bij de Engelse rechters, en nog vroeger in de rococo tijd. Buffelhaar is het duurste haar op de wereld, maar ook duurzaam. Een buffelharen Sint pruik kan bijvoorbeeld een leven lang meegaan. Een buffel wordt net als een schaap geschoren en wordt dus niet gedood voor zijn haar. We proberen  echter zoveel mogelijk (menselijke)natuurhaar (kleuren) te gebruiken.

Haar wordt nadat het geknipt is op lengte getrokken (door een hekel gehaald). Vervolgens geprepareerd (houdbaar gemaakt). Dan als alle voorbereidingen getroffen zijn kan eindelijk begonnen worden met het maken van het montuur (binnenwerk, daar waar het haar op geknoopt moet worden). Het haar wordt in een treklap gelegd. Op een houten kop wordt het montuur vastgetimmerd en het knopen kan beginnen.

Het knopen gebeurt met een heel klein knoopnaaldje. Een knoopnaald lijkt op een soort smyrna haakje, alleen zit er geen weerhaak aan en is vele malen kleiner/ fijner. De richting waarop je insteekt bepaalt de richting van de valling van het haar. Stel je maakt een snor dan vallen de beide zijden onder de neus een andere richting op.

Dan hoor ik je denken, een snor? Ja we maken alle soorten haarwerken, geen opdracht is te gek. Als de opdracht klaar is gaan we stylen. Totdat de klant tevreden is en met een blij gezicht de zaak verlaat.

Haar voor haar, letterlijk knopen we haar voor haar (of hem). Daarnaast kunt u bij ons ook haar doneren.

Contact

Team Frans Koopal staat voor je klaar. Een intake is altijd GRATIS. 050/3122722

#pruikenmaker #haarwerkspecialist #pruikenzaak#haarverlies #haaraanvullingen